10 STRATEGII PENTRU UN PROFIL DE INSTAGRAM ASA CUM L-AI VISAT

Majoritatea persoanelor folosesc aplicatia Instagram doar pentru distractia de a schimba filtre, contrast si grad de saturatie la fotografiile din telefon, insa de cativa ani acesta a devenit o trambulina pentru un business in social media. Daca ai cateva notiuni despre hashtags, networking si influencer si ai un stil de viata care se axeaza pe o anumita zona (mamica, beauty blogger, travel blogger, artist, bookworm, etc.), poti incepe sa construiesti poza cu poza un profil frumos care poate sa iti aduca bani, ba chiar poate deveni jobul tau principal.

Iata in continuare 10 sfaturi pentru a implementa o strategie de sporire a popularitatii pe Instagram.

  1. Stabileste o tematica

Asa cum spuneam mai sus, este esential sa iti definesti tag-ul (eticheta) cu care vrei sa fii identificat. Sub numele de Insta ai cateva caractere pentru a te prezenta succint + un link (de website, YouTube). In 5-10 cuvinte trebuie sa te descrii si sa redai imaginea pe care vrei sa o transmiti celor care iti viziteaza profilul. Fie ca esti mama de doi/de trei/de gemeni sau o fashion blogger, ori un lifestyle vlogger sau un pasionat de postari minimaliste, trebuie sa fie clar din descrierea ta. Zona  careia apartii va da directia principala a postarilor tale.

2. Alege un pattern pentru feed si mentine-l

Este obositor sa dai scroll pe profiluri cu fotografii editate in ‘nspe mii de filtre diferite sau cu screenshoturi externe ori cu fotografii furate de pe Google sau alte pagini (mai ales fara sa se mentioneze sursa). Iti recomand sa faci cateva alegeri in prealabil: stabileste filtrul (Valencia, Aden, Ludwig etc.), valorile pentru editarea pozelor (luminozitate, contrast, saturatie, temperatura, etc.), inclusiv daca vrei sa optezi pentru anumite modele. Exemple de patterns: 2 postari+1 wallpaper cu imagine/fraza cu scris caligrafic; 1 postare cu tonuri luminoase/fond alb alternata cu 1 postare cu tonuri inchise – asta va rezulta intr-un model de tip romb; pattern diagonal; monocromatic sau bi/tricromatic etc. De asemenea, daca decizi sa folosesti aplicatii pentru Instagram precum InstaSize sau InstaLayout, te rog sa te gandesti foarte bine inainte, deoarece va trebui ca toate fotografiile sa fie editate prin acele aplicatii pentru a evita disproportionarea grilei de pe profil (aici ma refer in special la layout-uri de tip puzzle de 6, 9 sau mai multe fotografii, unde orice postare noua da peste cap toata imaginea compusa).

3. Fii original!

Cum spuneam la punctul 2, nu e deloc ok sa postezi fotografii care nu iti apartin, mai ales daca nu mentionezi si sursa. Daca gasesti ceva care chiar iti place si crezi ca ar arata bine pe profilul tau, cel mai corect este sa dai Repost (daca este vorba de o postare tot de pe Insta) mentionand sursa in descriere. In orice caz, orice continut nu iti apartine trebuie sa aiba sursa mentionata. Inca o data: Instagram nu e un potpourri in care sa arunci toate pozele tale de pe telefon modificate prin instrumentele de editare pe care ti le pune la dispozitie aplicatia. Sunt oameni care muncesc 12 ore (sau mai mult) pe zi si traiesc exclusiv din asta.

Dat fiind ca multe postari de-ale mele sunt cu copilasul meu, mie imi place sa folosesc aplicatia Doodle Shape pentru a cosmetiza fotografiile cu el intr-un mod hazliu. Dar mai folosesc si Afterlight sau Design Lab.

4. Alege # potrivite

Daca vrei vizibilitate, hashtagurile te ajuta mult, Instagram a impus o limita de 30 pentru fiecare postare. Este esential sa alegi #-uri pertinente postarii, exista si aplicatii care sa te ajute sa le cauti si sa le inserezi pe cele mai bune (Best HashTags for Instagram, Hashtagify, etc.). Hashtagurile sunt in orice limba, nu numai in engleza, astfel incat in functie de publicul caruia te adresezi poti obtine un # din orice.

5. Fa constant InstaStories

InstaStories e o inventie wow: pui fragmente din viata ta, ganduri, poze si video ce sunt vizibile pentru 24 ore, apoi ori le lasi in arhiva ori decizi sa le clasifici pe categorii in Highlights (cu nume personalizate, gen Food, Travels, Friends, Things I like, Wishlist s.a.m.d.) pentru a continua sa fie vizibile si pentru a putea fi rasfoite oricand de catre oricine. InstaStory mai nou are si aplicatiile Boomerang si Superzoom incorporate, ceea e super cool. Dar poti face chestii super dragute instaland aplicatii ca de exemplu VHS/VCR Video Effect sau Camera Glitch Retro and Trippy Effects.

In toata treaba cu InstaStories, constanta adica prezenta zilnica este cheia. E un instrument formidabil de fidelizare a follower-ilor, dar si de promovare. Vei sa promovezi un concurs, un giveaway sau participi la unul si vrei sa iti sporesti sansa de castig? Faci un story. Ai un blog si vrei sa atragi cat mai multa lume sa citeasca noua ta postare? Faci un story si inviti sa dea click pe link in bio. Ai dat comanda de ceva misto si tocmai ai primit coletul? Faci un story cu unboxing in direct.

6. Fii activ and spread some love

Nu primesti daca nu dai la randul tau. Hashtagurile te ajuta sa gasesti profilurile cu afinitate, iar daca iti place ce vezi/citesti, de ce nu dai like sau comment? In 95% din cazuri, favoarea iti va fi returnata. De multe ori, oamenii dau chiar follow daca profilul tau ii inspira. Ca sa nu mai zic ca, atunci cand comentezi, ceilalti vad si de curiozitate iti viziteaza si ei profilul. Viceversa, e de bun simt ca, atunci cand primesti like-uri la postari sau un follow de la o persoana, chiar daca nu o cunosti, e de minim BUN SIMT (cand ai timp) sa vizitezi profilul acelei persoane si macar o data sa ii dai Like la ceva sau sa vizualizezi macar un story al ei. Pe mine ma enerveaza la culme si consider ca e de o aroganta crasa faptul ca anumiti instagrammeri de renume (care au devenit asa datorita noua, followerilor de rand) nu se sinchisesc sa intre macar o data, de curiozitate, sa lase un semn (like, comment) sau sa vizualizeze un story pe profilul unui fan care zilnic le lasa like-uri, le comenteaza story-urile si ii urmareste. Si aici nu vorbesc de Antonia sau Delia, ci de persoane cu 5,6, hai 10.000 de followeri. Prea busy, dom’le, ce sa le faci.

7. Initiaza colaborari

Nimeni nu a avut deodata 10k followers si swipe up. Toti au muncit ca sa ajunga unde sunt. Desigur ca sunt o multime de strategii. Una dintre ele este sa faci un acord cu un alt Instagrammer, sa pregatiti un cadou pentru un fan norocos si sa organizati impreuna un giveaway/concurs. Regulile sunt aceleasi ca in concursurile arhicunoscute de pe Facebook: participantii trebuie sa dea follow conturilor care organizeaza giveaway-ul, sa dea like la postare si tag prietenilor in comentarii. Colaborari pot fi si vouchere cadou, reduceri pentru cei care folosesc un anumit cod la cumparaturile online, dar mai ales poti fi testimonial pentru companii de produse (cosmetice, electrocasnice etc.). Aici iti recomand sa te inscrii pe platforma de microinfluenceri BUZZStore, detalii gasesti in acest articol.

8. Pune link-ul tau Insta pe toate conturile social media

Pare banal, dar nu e deloc. Daca vrei sa fii usor de reperat, in orice moment de catre oricine, pune link-ul catre profilul tau de Instagram pe site-ul/blogul tau (de preferat banner), in toate descrierile la video de pe canalul tau YouTube, la rubrica de Informatii de pe Facebook, inclusiv pe Twitter si Google+ daca ai. Sincronizarea tuturor profilurilor da o nota de seriozitate si commitment in ceea ce faci.

9. Da tag produselor in poze

Ai facut fotografii cu ultima achizitie de rimmel sau fond de ten? Da tag firmei de make-up prin @ si apoi tasteaza numele de Instagram al brandului. Sau vrei sa spui tuturor cat de faina e ultima carte citita? Tag editurii. Vrei sa le spui mamicilor ca o anumita marca de scutece chilotel e fantastica? Tag brandului. Cu timpul, daca fotografiile sunt de calitate, o sa fii contactata de companii sa le promovezi produsele si sa scrii recenzii pentru ele.

10. Nu cadea in capcana follow loop/follow train

Been there, done that. Si crede-ma, pe langa faptul ca e o mare bataie de cap, majoritatea dau unfollow la scurt timp. Nici #follow4follow nu e o optiune. Decat sa ai mii de followers care de fapt nu te urmaresc si nu au tangenta cu ce postezi, mai bine te inarmezi cu muuulta rabdare si consecventa, vei creste lent dar sigur. Nu vreau sa fiu ipocrita, asa ca marturisesc: la inceput m-au ajutat loop-urile pentru a-mi creste profilul, dar apoi am observat ca nu e substanta in treaba asta, lumea apasa follow si atat, dar nimeni nu iti apreciaza postarile, nu rezoneaza cu story-urile tale, cu atat mai putin sa comenteze. Aceste actiuni de engagement sunt asigurate de asa-zisa crestere organica, iar asta e altceva.

Din pacate, sunt conturi de oameni “mari” si afirmati in the industry care recurg la astfel de metode de follow loop sessions, pentru a obtine sute de mii/milioane de followers. Daca vrei succes rapid, mai bine investesti bani in campanii sponsorizate, la fel ca cele de pe Facebook.

O modalitate de a verifica gradul de genuinitate a unui profil este sa il controlezi pe site-ul hypeauditor.com, insa informatiile avansate sunt cu plata.

Daca ai citit sfaturile mele si crezi ca iti sunt utile, ai vrea sa le pui in aplicare dar ti-e neclar cum, scrie-mi si te ajut cu drag. J

Sursa foto: https://www.shopify.com/blog/instagram-marketing

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *