Conceptul Usborne este strans legat de metoda invatarii prin joaca. Cartile acestei edituri, care a implinit peste 40 ani de activitate, sunt atragatoare atat pentru copiii incepand de la cateva luni de viata cat si pentru adolescenti si adulti (mandale/motive folclorice/desene complexe de colorat pentru relaxare, jurnale de calatorie, ghiduri in format ebook pentru parintii cu copii mici etc.).
Happy Baby Library este prima colectie de carti ale bebeluslui cu imagini in contrast de alb si negru; carticelele de dimensioni 10×10 cm sunt usor de manuit si de purtat in voiaj. Copiii mici au la dispozitie carti senzoriale cu sunete, clapete, insertii de materiale textile, ferestre decupate si trasee tactile, plus multe alte surprize (panouri glisante, carti pop up 3D etc.). Vei fi cuprinsa de o bucurie molipsitoare alaturi de copilul tau in a asocia abțibildurile corecte pe paginile colorate ale Sticker books, in a scrie cu carioca wipeclean pe baza de apa iar apoi a sterge cu servetelul (sau degetul), in a descoperi informatii inedite sub clapetele interioare sau a fredona notele celor mai frumoase triluliluri muzicale.
Usborne este mai mult decat o editura, reprezinta constientizarea de a apartine unei comunitati de parinti implicati activ in dezvoltarea cognitiva a copiilor lor. Asadar, acesti parinti aleg Usborne pentru copiii lor deoarece aceasta editura din Marea Britanie ofera:
· libertatea de a selecta carti/quizz-uri/puzzle-uri/jucarii senzoriale si interactive dintr-un univers de peste 3000 de titluri (iar lunar se emit noutati);
· o gama larga si variata de genuri precum fictiune/non-fictiune, arta, geografie, istorie, muzica, matematica, gastronomie, stiinte, experimente, carduri cu activitati, puzzle si jocuri diverse;
· hartie, culori si carton de calitate;
· continuturi interesante elaborate de o echipa de profesionisti si specialisti in domeniul didactic;
· ghiduri indrumatoare pentru parinti care ii ajuta sa inteleaga cum sa citeasca o poveste, ce intonatie si expresivitate sa foloseasca precum si modul in care sa adreseze intrebarile catre copil ca acesta sa fixeze notiunile proaspat invatate;
· resurse/aprofundari online si materiale/carti in format ebook/iPad;
· continut lesne de inteles si de memorat, accesibil;
· o faima si o credibilitate internationala.
Editura tipareste carti in circa 14 limbi straine, 95% fiind redactate in limba engleza (printre celelalte: italiana, franceza, germana, spaniola, chineza). Are reprezentanti in Europa, SUA si Canada.
Cu totii stim cat de importanta este expunerea unui copil la stimuli de invatare a unei limbi straine inca de la varste fragede. Usborne ofera aceasta posibilitate intr-o maniera distractiva si captivanta. Pe langa notiunile asimilate din diverse domenii de interes, copiii isi vor insusi cu lejeritate limba engleza. Cei care nu cunosc limba engleza pot opta pentru carti cu CD sau cu sunete (cuvinte pronunțate de vorbitori nativi) din seria Listen and Learn.
Principala obiectie pe care o primesc din partea parintilor atunci cand le propun cartile Usborne pentru copiii lor este: “Sunt in limba engleza? Nu, multumesc, prefer in limba romana!”
Din punctul meu de vedere:
1. Alegerea stricta de materiale didactice in limba romana constituie o LIMITA impusa propriului copil. In schimb, s-a demonstrat cat de benefic este pentru copil sa fie expus la o limba straina de timpuriu.
2. Chiar daca ii oferi copilului carti in limba romana, pana la o anumita varsta oricum NU stie sa citeasca, deci tot va avea nevoie de un adult sa ii povesteasca/traduca. O sa obiectezi: “Dar nici eu nu cunosc prea bine limba engleza”. Ei bine, cartile sunt atat de frumos ilustrate incat nu iti va fi deloc greu sa ii descrii copilului tau ce se petrece acolo. Si ai observat cu siguranta ca, atunci cand unui copil ii citesti o carte mot-à-mot, se deconcentreaza usor; in schimb, cand improvizezi si ii povestesti cu spontaneitate, cu intonatia corecta, poate inventand chiar pe alocuri, fapte si intamplari, copilul se revigoreaza si e mult mai implicat.
3. Multe dintre cartile Usborne nici nu au nevoie de lectura/traducere, copilul se descurca singur. De la cartile Magic Painting (pictura doar cu apa si penson), cartile Fingerprint (de pictat cu degetele) la cartile de cautare/logica/asociere sau kituri practice, iti spun sincer: CHIAR NU E NEAPARAT NEVOIE CA AL TAU COPIL SA STIE ENGLEZA.
Asadar, cartile sunt un prilej in plus sa petreci timp de calitate cu copilul/iii tau/i si sa fructifici la maxim acel timp, strecurand pe ici colo si limba engleza (invatare prin joaca).
Daca doriti mai multe informatii, va astept cu drag intrebarile legate de recomandari/sugestii adecvate varstei etc. dar si despre conditiile pentru a deveni Independent Usborne Organiser.