Navigand pe Instagram, am dat peste pagina Femei pe Bancnote. Este vorba despre o initiativa propusa de catre Janina Nectara Constantin chiar in 2018, an istoric in care s-a celebrat Centenarul Marii Uniri.
Ca popor am crescut cu bancnote cu busturi de personaje ilustre, ce au marcat istoria sau stiinta, arta, educatia etc. Toate aceste personaje au un numitor comun: sunt barbati. De ce nu si femei?
Nu lipsesc exemplele de doamne care au impactat asupra dezvoltarii noastre ca natiune sau care au avut un rol semnificativ in diverse domenii. In acest sens, Femei pe Bancnote propune o lista de 100 de femei, “candidate”spre a fi reprezentate pe bancnotele emise de BNR, iar fiecare dintre noi poate vota 3 dintre aceste 100 de femei care au marcat istoria noastra.
Pe langa tarile cu o traditie istorica de regalitate, care de mai mult de un secol au bancnote imprimate cu chipul reginei, exista chiar tari din Orientul Mijlociu si Asia ce tiparesc de ceva timp pe bancnote personalitati feminine remarcabile.
Din 2013 Marea Britanie imprima chipul faimoasei scriitoare Jane Austen pe hartia de 10£, inlocuindu-l astfel pe Darwin. Bancnota de 500 pound in Siria are imaginea Reginei Zenobia (sec. III), in timp ce Suedia le afiseaza pe cantareata de opera Jenny Lind pe hartia de 50 krona si pe Selma Lagerlöf (prima femeie scriitor care a castigat premiul Nobel pentru Literatura) pe bancnota de 20 krona. In Argentina o avem pe Eva Perón (Prima Doamna intre 1946 si 1952) pe bancnota de 100 peso, pe cand in Noua Zeelanda le avem pe Kate Sheppard si pe Regina Elisabeta II. Chiar si Turcia o tipareste pe activista pentru drepturile femeilor Fatma Aliye Topuz pe bancnota de 50 lire. Alte tari emancipate din acest punct de vedere sunt Israel, Mexic, Filipine, Corea de Sud si Ucraina. Australia a adoptat cel mai echidistant model: pe o parte tipareste chipul unei femei, pe cealalta cel al unui barbat.
Studii realizate de catre Banca Mondiala ne arata ca reprezentarea chipurilor de femei pe bancnotele unei tari este strans corelata cu PIB-ul tarii respective si egalitatea de gen. Astfel, o tara care tipareste chipuri de femei pe bancnote implicit are un Produs Intern Brut si un coeficient de egalitate intre sexe mai mare decat tarile care nu dispun de asa ceva.
Revenind la aceasta petitie in tara noastra, recunosc ca, pana sa explorez site-ul femeipebancnote.ro si pagina de Facebook plina de continut util , habar nu aveam de femei de seama cum au fost de exemplu Stefania Maracineanu, Constanta Pompilian-Zossima, Marina Stirbei sau Clemansa Barberis-Placinteanu, doar pentru a da cateva exemple.
Pentru mine este in primul rand o portie considerabila de cultura si cunoastere, pe langa faptul ca acele femei sunt un model de viata (role model) pentru generatiile viitoare dar si o lectie (necesara si autentica) de istorie. Ca mama de baiat, o sa am grija sa plasmez cu respect si seriozitate portretul femeii in mintea fiului meu.
Asadar, va invit sa semnati petitia si, daca doriti sa va implicati mai mult, pe site gasiti adresa de contact a echipei, le puteti scrie pentru a gasi impreuna calea. De asemenea, orice sustinator poate posta materiale audio/video de promovare a initiativei cu #vremfemeipebancnote. Succes!