Este ora 5 a.m., nu reusesc sa dorm de la 4 a.m., asa ca am decis ca, in loc sa ma rasucesc in pat fara temei, sa imi pregatesc o cana cu lapte si o felie de paine cu unt si miere si sa scriu articolul despre alaptare&co.
Inainte de a deveni mama, credeam ca treaba asta cu alaptatul este destul de simpla si automata. Nu stiam de existenta problemelor conexe gen fren lingual la copil, greva suptului, atasare incorecta etc.
Am stiut ca VREAU sa alaptez, insa banuiam vag ca situatia mea (ambele mameloane ombilicate) cumva ar fi facut ca alaptarea sa fie dificila in cazul nostru. Am auzit de existenta mameloanelor din silicon ajutatoare in astfel de cazuri si de faptul ca voi fi indrumata in spital in legatura cu chestiunea aceasta, asa ca nu m-am stresat ulterior.
In urma interventiei de cezariana (impusa din motive medicale) pentru a-l aduce pe lume pe Dorian, am reusit sa il pun la san abia dupa 36 ore pentru prima data, intr-o vineri seara la ora 22.30 p.m. Nu pot descrie magia primei atasari, m-a coplesit un sentiment desprins parca din alta lume, in care totul in jurul meu se anulase.
In primele zile eram in plina furie a laptelui si ma simteam mereu transpirata, lipicioasa si abia ma mai suportam (lehuza si cu sanii care imi curgeau involuntar). Cu toate acestea, Dorian parea ca nu se satura, deoarece cerea laptic din ora in ora (desi il tineam la san mereu mai mult de jumatate de ora pe sesiune). In a treia zi a venit in salon un consultant in alaptare care mi-a explicat cateva lucruri, printre care concluzia ca al meu bebe ar fi fost “lenes la supt”. Practic el tragea primul laptic (colostru), care iesea usor din san, dar care ii tinea doar de sete, insa cand venea vorba de supt laptele cu nutrienti, nu mai avea chef/forta si statea doar cu sanul in gurita fara sa suga in mod activ.
Dat fiind ca mai aveam si problema cu mameloanele ombelicate, era cel mai probabil ca bebe sa nu fi avut de ce sa se ataseze, de aceea nu putea sa traga. Mameloanele din silicon le-a refuzat categoric.
Evident ca s-a impus o suplimentare cu biberonul de lapte praf, insa a avut 2 episoade de voma (reflux), de aceea am refuzat sa i-l mai dau. Aceste 2 episoade de reflux m-au determinat sa gasesc o solutie cat mai repede.
Am inceput sa imi masez mameloanele pentru a le stimula sa iasa afara, imi masam sanul chiar in timp ce il stasa pe bebe si l-am tinut la san cat a vrut el, insistand ca el sa traga lapte cat de putin, pentru a nu-l pierde.
In sfarsit, am ajuns acasa, iar primul lucru pe care l-am facut a fost sa folosesc pompa de stoarcere a laptelui (manuala, cumparata inca din timpul sarcinii).
Va marturisesc ca pompa a fost prietena mea cea mai buna timp de 17 luni, nu stiu ce m-as fi facut fara ea! Practic, a fost salvarea mea.
In primele saptamani, Dorian a baut laptic stors de la mine si stocat in biberon, dar concomitent cu asta am continuat sa il tin la san, pentru efectele benefice secundare date de contactul bebelusului cu mama.
Asadar, pe parcursul a 16 luni am alaptat (pe masura ce bebe crestea simteam ca reuseste sa traga din ce in ce mai mult lapte, deja se formasera mameloanele in exterior), iar pe perioada intarcarii de la 16 la 17 luni am folosit exclusiv pompa pentru o scadere graduala a lactatiei.
La noi sistemul acesta alaptat+biberon in tandem a functionat, zilnic am folosit ambele metode in egala masura si am mentinut mereu echilibrul. Stiu ca in majoritatea cazurilor, copiii hraniti cu biberon renunta la san, insa pot spune ca experienta noastra a fost atipica si sper sa reusesc sa o replichez si la bebe 2.
Sunt cateva avantaje obiective ale folosirii pompei de muls pentru stocarea laptelui matern in biberon:
- Prevenirea infundarii canalelor, implicit a aparitiei unor probleme mai grave (sani impietriti, mastita etc.); daca sanul este golit constant, aceste probleme nu exista.
- Mentinerea unui nivel de lactatie ridicat (cu cat este solicitat mai mult, cu atat sanul produce mai mult lapte).
- (in cazul meu) stimularea manuala a mameloanelor, fapt care ajuta la atasarea la san a bebelusului, implicit alaptatul.
- Stocarea laptelui in biberon pentru mesele de noapte: pe mine m-a ajutat foarte mult, am combatut astfel multe episoade de epuizare fizica (notorie in ceea ce priveste alaptatul nocturn). Practic, pe timpul noptii, luam din frigider biberonul cu lapte stocat in seara respectiva, il incalzeam la sterilizator (cu dubla functie, inclusiv de incalzire a biberoanelor) si potoleam foamea lui bebe.
- Procesul de intarcare va decurge mai bland, deoarece copilul va fi deja obisnuit cu biberonul.
In plus, pompa de muls lapte matern mi-a oferit acea autonomie/libertate de miscare pe care e indicat sa o aiba mamicile in primele saptamani pentru a evita instalarea de fapt a unor factori de depresie post-partum. Practic, atunci cand aveam treburi de rezolvat sau simteam pur si simplu ca am nevoie de timp pentru mine, stocam lapte in biberon si il lasam pe Dorian cu mama pentru cateva ore. Aceasta dinamica mi-a catalizat fortele de “mămicie” in multe situatii.
********
Aceasta a fost experienta noastra in ceea ce priveste alaptatul. Sunt nerabdatoare sa ascult/citesc/aflu si povestile voastre deoarece (nu-i asa?) noi, mamele, ne inspiram una pe cealalta. Si cum bebe 2 este pe drum, inca mai am de invatat cate ceva nou. Va pup si va imbratisez cu drag!
Buna,
Eu personal fac acelasi lucru doar ca imi pun lapte deoparte la congelator in pungute speciale pentru a putea pleca pe ici colo fara bebe(o prog la doctor, o iesire romantica cu sotul etc) personal prefer pompa automata, asa stau cu o mana pe pompa si cu o mana pe bebe daca e agitat. Pompa o gasiti pe olx sh(oricum se spala si se sterilizeaza tot) la u pret mai mult ca decent fata de surorile noi luate din orice magazin
Buna, Andra. Iti multumesc ca ai poposit pe blogul meu 🙂 Ma bucur ca te numeri printre mamele flexibile, care tind sa gaseasca solutii alternative la chestiuni care par batute in cuie, dar nu sunt. Te imbratisez, crestere usoara!
Buna, ce na bucur că am găsit acest articol 🙂 bebe aproape 3 luni și la fel, cezariana și prematur..nu a reușit să se atașeze și am folosit și folosesc mameloane de silicon, fara ele nu vrea deloc. Și eu îl suspectez de mare lene la san, stăm cu orele și mai mult doarme decât mănâncă. As vrea sa suplimentez cu laptele meu dar nu știu exact ce cantitate sa ii ofer..cum ti.ai dat seama cat mananca și cât e nevoie extra?
Buna, Stefania. In primul rand iti multumesc ca ai poposit pe pagina mea si imi cer scuze ca am omis comentariul tau si iti raspund cu asa mare intarziere. Sper ca intre timp tu si bebe ati gasit un echilibru si nu ai renuntat la laptele tau. Eu nu am mers pe bareme de cantitate, ci i-am dat copilului atat cat au produs sanii mei si cat a vrut el. Fara sa ma panichez, atunci cand plangea de foame si nu aveam lapte, mai suplimentam cu un biberon de lapte praf. Ideea e ca se pot combina toate acestea fara sa se aleaga o cale extrema: ori lp, ori lm. Uneori se pune prea multa presiune pe chestia cu alaptatul exclusiv, cand flexibilitatea este cheia. Te imbratisez.