“LEADERSHIP IN FAMILIE SI CRESTEREA COPIILOR” DE MARIUS DARIE – CE ARE IN PLUS FATA DE ALTE PROGRAME DE PARENTING

Odata ce devii parinte, nu iti este inmanat un manual cu instructiuni, desi vii la bagaj cu experientele pe care le-ai trait la randul tau alaturi de parintii tai si o serie de indemnuri din partea societatii despre cum sa cresti un copil. Insa nu intotdeauna metodele mostenite sunt cele mai bune, iar uneori societatea transmite opusul principiilor si valorilor pe care ai vrea sa le insufli copiilor tai.

Astazi, studiile despre psihologia copiilor la fiecare varsta si etapa sunt atat de avansate incat exista o explicatie pentru fiecare comportament al copilului, inca din primele luni de viata.

Una este sa devii parinte, dar cu totul altceva este sa devii un parinte bun.

Pe obiectivul din urma mizeaza Programul “Leadership in familie si cresterea copiilor” de Marius Darie, coach de dezvoltare personala si speaker motivational.

Este vorba despre un curs online (pe care l-am terminat de parcurs week-endul trecut) cu fisiere Audio de durata a circa 5 ore, cu informatii structurate in 4 module plus un BONUS (“Dialoguri interne pozitive pentru parinti” si “Ai incredere in tine – porneste!” – lectura inspirationala). Cele 4 Module sunt:

  1. Fii un parinte intentionat cu subiectele:

– Scopul tau ca parinte

– Cresterea eficienta a copiilor

      2.  Echipeaza-ma

            – Inima unui Parinte 1

            – Inima unui Parinte 2

            – 10 Principii de Leadership – fundatia solida in familia ta 1

            – 10 Principii de Leadership – fundatia solida in familia ta 2

      3.  Imputerniceste-ma

            – Metode de imputernicire 1

            – Metode de imputernicire 2

       4.  Extinde-ma

            – 10 Strategii pentru un impact pozitiv in familia ta 1

            – 10 Strategii pentru un impact pozitiv in familia ta 2

Tocmai cand credeam ca am citit, auzit, vazut cam tot ce se prezinta la ora actuala in Romania in materie de Parenting, Universul mi-a scos in cale acest program, care mi-a demontat rapid cateva prezumtii si mi-a adus o viziune holistica a misiunii de Parinte:

  • Nu crestem copii, ci crestem ADULTI;
  • Cresterea copiilor este o CALATORIE, nu o destinatie;
  • Copiii sunt diferiti, iar modalitatile de relationare folosite cu un copil pot sa nu functioneze cu celalalt copil al tau, de aceea cheia este SA POTRIVESTI abordarea pe care o ai in functie de personalitatea copilului.
  • Ca sa fii un parinte bun, mai intai trebuie sa fii un OM INTEGRU, mai intai trebuie sa devii cea mai buna versiune a ta, ceea ce esti TU de fapt la potentialul tau maxim;
  • Nu este vorba doar despre ceea ce faci in interiorul familiei, ci mai ales despre ceea ce vad copiii tai ca faci in afara acesteia, in societate, cum te raportezi cu oamenii din jur. Copiii invata ce vad, nu ce le spui.

Ce are in plus acest Program de Leadership in familie fata de alte programe de Parenting? In primul rand, Marius Darie are o voce foarte calda si un ton colocvial, e ca si cum ai sta de vorba cu un prieten. Apoi focusul este pe solutii, nu pe probleme: ti se explica ce sa fii/faci pentru a PREVENI sa apara problemele despre care toti stim. Cum spuneam mai sus, acest program este despre tine, este un empowerment sa devii cea mai buna versiune a ta, cine esti TU ca om si scopul tau aici pe pamant.

Mai departe, imi place ca analizeaza fiecare nuanta a unei situatii si o despica in 4 pana se intelege esenta. Dar cel mai important este faptul ca este un CURS COMPLET, care trece in revista inclusiv situatiile prezente in orice tip de familie: familii recasatorite, familii cu copii cu nevoi speciale, parinti singuri. Asadar, nu e vorba doar despre dezvoltare personala, dar mare parte din program se refera si la relatia cu partenerul.

Un aspect fundamental al cursului este PARTEA PRACTICA: programul vine la pachet cu 3 caiete de exercitii (cate unul la final de modul), prin care puteti face introspectie, astfel incat sa cresteti si sa evoluati. Iar daca voi cresteti, totdata si familia se consolideaza.

In final, Programul “Leadership in familie si cresterea copiilor” ofera cateva notiuni de educatie financiara a copiilor, care e bine sa inceapa in jurul varstei de 5 ani, dar despre asta va voi vorbi cu alta ocazie.

Pentru a nu lungi articolul, inchei aici cu cateva impresii personale, insa va urma un alt articol in care va voi dezvalui cateva puncte cheie din continutul programului.

Imi place faptul ca am regasit idei si notiuni pe care le-am citit in Osho si alti mari ai literaturii de dezvoltare personala, de care sunt pasionata. Afirmatiile pozitive din partea BONUS, de ascultat/repetat in fiecare dimineata, sunt extraordinare pentru un mind-setting sanatos. Mintea poate fi setata prin repetare, iar gandurile se transforma in comportamente: esti ceea ce vorbesti!

Pentru a capta si a interioriza informatiile transmise in program, este indicat sa asculti modulele de cel putin 2 ori, dupa parerea mea.

Nu este niciodata prea devreme sa incepi sa te formezi ca OM echilibrat iar mai apoi ca parinte intentionat, iar daca as putea da timpul inapoi, marturisesc ca as incepe acest Program inca din timpul sarcinii. Te astept in articolul urmator pentru un rezumat al cursului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *