Stiti meme-urile acelea, despre cum o mama variaza stilul de crestere al primului fata de al doilea sau al treilea copil? Situatiile acelea in care calmul si degajarea cresc direct proportional cu numarul de copii? Ca exemplu, cand esti la primul bebe si scapi suzeta pe jos, o speli bine cu apa calda si sapun apoi o dezinfectezi, iar abia apoi i-o dai bebelusului. La al doilea, o clatesti cateva secunde sub jetul de apa, iar la al treilea … o culegi de pe jos si i-o dai direct, mai ales daca plange cat il tin plamanii.
Un alt exemplu ar fi ca la primul copil calci cu sfintenie toate hainutele, cu atentie sa nu omiti niciun centimetru, pana cand face 2 ani sau mai mult. La al doilea le calci in primele saptamani, in graba mereu, mai mult pentru un factor estetic si logistic: nu iti place sa le vezi boțite, iar daca le calci incap mai multe in dulap). La al treilea, deja este ”mission aborted”.
Ei bine, meme-urile despre care am pomenit mai sus sunt amuzante si majoritatea reale, insa nu caracterizeaza toate mamele. Un exemplu ar fi ce detergent pentru spalarea hainelor de bebelusi folosesc mamele cu copii sensibili. Cand spun sensibili, ma refer atat la pielea sensibila a bebelusului in general, dar mai ales la bebelusii cu o predispozitie la a face dermatita atopica, dermatita de contact, iritatii/eczeme sau la bebelusii prematuri (cu un cumul de vulnerabilitati inclusiv pe partea respiratorie).
Ce (nu) trebuie sa aiba un detergent de rufe pentru piele sensibila?
Daca ne referim la mamele de bebelusi care se confrunta cu problemele enumerate deasupra, pentru ele nu este relevant daca bebelusul e primul, al doilea sau al treilea. Vor acorda o atentie sporita copilului lor, indiferent de ”ordinea” in care a venit pe lume, si vor alege temeinic ce este mai bun pentru el.
Eu sunt una dintre mamele cu bebe nr. 2 nascut prematur, cu o piele extrem de sensibila. In jurul meu auzeam mamici mirandu-se ”Cum?! Nu speli toate rufele la comun?! Ei, lasa, ce tot atata separatism, lasa copilul sa faca anticorpi”. Dincolo de aspectul neigienic, de a spala hainele de adult cu cele de bebelus, detergentul obisnuit poate afecta pielea celui din urma. Un detergent de rufe pentru bebelusi nu trebuie sa aiba in compozitia lui alergeni, parfum si alti compusi iritanti ce ii pot afecta pielea sau irita caile respiratorii. De aceea, este nevoie de un detergent special.
De ce recomand Teo Bebe Hypoallergenic Aroma
Teo Bebe Hypoallergenic Aroma este indicat pentru pielea sensibila a bebelusului inca din primele zile de viata (0+ luni), avand in compozitie ingrediente naturale, hipoalergenice, special concepute pentru pielea fina si delicata a acestuia. Parfumul de levantica (pe care il confera extractul de lavanda) este singurul care confera o fragranta florala hainutelor, fiind safe inclusiv pentru nou-nascuti, ba chiar îi relaxeaza (vezi proprietatile lavandei). Nu in ultimul rand, este testat din punct de vedere dermatologic.
Astfel, atat pielea cat si tesatura sunt protejate, totodata hainele foarte curate si igienizate (datorita enzimelor care actioneaza asupra petelor). Am scanat eticheta cu ingredientele in aplicatia Clean Beauty, cu care analizez toate cosmeticele inainte sa le cumpar, si iata rezultatul: Niciun alergen sau ingredient controversat detectat. Mai mult, datorita sapunului natural si a lavandei, hainele sunt moi la atingere.
Avantaje si dezavantaje
Pe langa faptul ca este bland cu pielea sensibila (aspect fundamental), o sa enumar aici cateva aspecte pro ale detergentului Teo Bebe, care m-au determinat sa il aleg in detrimentul altor detergenti din comert:
- se gaseste in orice formula: lichida, pulbere sau capsule;
- poti varia formula pe care sa o folosesti in functie de situatie si tipul de murdarie;
- are si balsam din aceeasi gama (completa);
- este eficient chiar si la temperaturi joase (20°-60°);
- varianta pulbere se poate folosi chiar la 90°;
- varianta lichida se poate folosi chiar si pentru spalare manuala (astfel nu trebuie sa cumpar detergent separat);
- este potrivit pentru intreaga familie.
Imi mai place ca ambalajul detergentului lichid are mâner (toartă), astfel ca este usor de tinut in mana si dozat cantitatea atunci cand il vars in compartimentul masinii de spalat. Sunt multi detergenti pe piata cu un flacon greu de manuit, practic trebuie sa tii sticla cu toata mana, iar uneori iti poate aluneca sau poti transfera o cantitate mai mare decat trebuie.
Un aspect contra pe care l-am sesizat este in ceea ce priveste capsulele (pernute sau pods), in sensul ca nu se recomanda pentru spalarea rufelor din lana si matase. Dar nu ar trebui sa constituie o problema, dat fiind ca majoritatea hainelor de bebelusi sunt din bumbac, iar Teo Bebe este recomandat mai ales pentru acest țesut.
Concluzie
Folosind Teo Bebe de atatea luni, pot sa spun ca pielea lui bebe a avut o ameliorare vizibila: a disparut intre timp acea roșeață, destul de frecventă la bebelusi.
Pana la 6 luni am folosit doar varianta lichida (Cotton Soft Gel). De cand am inceput diversificarea cu bebe 2 (adica de 3-4 luni), avem tot mai multe haine cu pete dificile de mancare, de aceea folosesc varianta pulbere (Cotton Soft Hypoallergenic Aroma), dizolvata in apa in prealabil pentru a nu lasa urme. De curand am inceput sa adaug si putin Balsam Teo Bebe cu parfum de lavanda, mereu cu extra clatire. Iar atunci cand spal hainele lui Dorian (3 ani jumatate) folosesc capsule, deoarece sunt mai usor de dozat si mai confortabile de utilizat.
Asadar, este important sa invatam sa citim etichetele produselor destinate copiilor, sa fim atenti la prezenta si la concentratia ingredientelor nocive si sa discernem corect, pentru sanatatea noastra si a intregii familii.