Acum câțiva ani, după ce am terminat facultatea (Masterul, de fapt), împreună cu soțul am deschis primul nostru business: un magazin de îmbrăcăminte și accesorii de damă. Calitatea hainelor și genților era bună (made in Italy), modelele agreate de un public vast (28-55 ani), word-of-mouth la fel (nu vindeam online, ci doar pe plan local, în magazinul fizic). Cu toate acestea, după circa un an jumătate am închis prăvălia, deoarece costurile ne copleșiseră. Una dintre principalele probleme a fost gestionarea greșită a resurselor financiare, pe lângă o consiliere deficitară din partea contabilului la vremea respectivă.
Statisticile spun că o treime dintre antreprenori pierd bani din afacere și nu știu de ce. Firește că motivele depind de la caz la caz.
Dacă stai de vorbă cu antreprenori experimentați, la întrebarea “Care este factorul cel mai important în reușita unei afaceri?” mai mult ca sigur vor raspunde în unanimitate: să ai un contabil bun.
Nu există afacere sustenabilă, profitabilă și aliniată cu legea fără un contabil priceput.
Ce presupune un contabil bun?
Deși este perceput ca “răul necesar” sau “mesagerul veștilor rele”, un contabil bun reușește de multe ori să salveze un business de la faliment. Iată ce caracteristici ar trebui să aibă:
- Acreditări (CECCAR – fără de care nu poate profesa, dar și CAFR, CCF)
- Expertiză (contabilii în general se specializează pe o anumită ramură, la fel ca avocații, așadar asigură-te că domeniul business-ului tău și forma legală aleasă sunt compatibile cu aria lui de cunoaștere)
- Experiență (anii de profesie își spun cuvântul, dar și recomandările venite de la alți antreprenori)
- Actualizare (să învețe constant, să fie la curent cu schimbările legislative)
- Atenție la detalii (trebuie să știe să interpreteze datele ținând cont de toate aspectele și să lucreze cu cifre corecte și exacte)
- Proactivitate (anticiparea efectelor unor măsuri fiscale noi, precum și depunerea la termen a declarațiilor fiscale, transparență în consiliere, strategii pentru depășirea obstacolelor, etc.)
- Responsabilitate (să fie prezent în cazul unor controale din partea instituțiilor, să justifice anumite aspecte dacă este nevoie)
- Focus pe client (fiecare afacere este diferită, astfel că un contabil bun va înțelege și va ține cont de peculiaritățile fiecărui business în parte)
- Etică (integritate, comunicare transparentă, confidențialitate)
- Aptitudini IT (să utilizeze un soft de contabilitate, să genereze rapoarte , etc.).
Bineînțeles, cu cât contabilul întrunește mai multe calități din cele enumerate, cu atât onorariul său va fi mai ridicat.
Cum să îmi fac afacerea profitabilă, fără să plătesc sume colosale unui contabil?
După cum spuneam mai sus, dacă vrei să apelezi la un profesionist care să facă toate lucrurile de mai sus, lună de lună, costurile ar fi foarte mari. De aceea, este important să delegi unui contabil activitățile pe care doar el le poate face (prin lege), iar pentru restul să externalizezi către DoctorBusiness: un soft care îndeplinește toate celelalte task-uri în mod simplu, rapid și ieftin, fără ca tu să ai nicio bătaie de cap.
DoctorBusiness este ca un consultant financiar care face analiza SWOT a afacerii tale în doar 5 secunde!
Aproape toate problemele unui business derivă din lipsa de lichiditate, iar cauzele pot fi diferite de la o afacere la alta. DoctorBusiness îți oferă o ”radiografie” personalizată pe cifrele afacerii tale și soluții pentru a atinge echilibrul financiar.
Ce plusvalore aduce DoctorBusiness în afacerea mea?
Aplicația este singura, la ora actuală, care face un soi de magie cu numerele, cât ai clipi: transformă în 5 secunde balanța contabilă lunară într-un raport de analiză financiară. Astfel, cu doar 50 lei, pentru fiecare lună, poți afla:
- Care este ”diagnosticul” firmei și cum poate performa financiar
- Ce parcurs să faci ca să ajungi de la vânzări la profit, iar mai apoi de la profitul net la cash
- Unde se duc cei mai mulți din banii pe care îi faci
- Cum să migrezi de la cheltuieli la profit
- Cât rentează fiecare produs/serviciu
- Cum se justifică discrepanța dintre profitul din balanță și numerarul din bancă
- Cum să menții capitalul de lucru (banii de rulaj) pentru a putea crește
- Valoarea estimată a firmei, pe baza unor indicatori de performanță
- Recomandări, soluții, bune practici
- Eligibilitatea pentru finanțare (fonduri structurale sau de la investitori, credite bancare).
Partea faină e că poți folosi serviciul în mod anonim, deoarece nu ți se cere să te identifici cu datele sau numele companiei. Îl poți accesa de pe orice device (telefon/tabletă/laptop) și de pe orice sistem de operare, deoarece rulează în cloud web. Așadar, aplicația este:
- Personalizată
- Rapidă
- Eficientă
- Oferă claritate
- Oferă soluții.
Nu lăsa pe mâine ce poți face azi cu DoctorBusiness.ro
Revenind la micul nostru business din 2015: dacă ar fi existat această aplicație atunci, sigur am fi salvat afacerea. DoctorBusiness ne-ar fi deslușit unde se bloca fluxul de cash, pe ce cheltuiam banii în mod greșit, care erau datoriile cu prioritate și ar fi trasat soluții. Totul într-un limbaj prietenos, atehnic, pe înțelesul nostru.
Între timp, tot împreună cu soțul am deschis o altă societate, în domeniul producției publicitare. Firește că se învață din fiecare experiență, iar cea din 2015 cu siguranță ne-a ajutat să nu repetăm aceleași greșeli, dar mai ales DoctorBusiness: un aliat de nădejde.
Fiecare business este ca o piesă dintr-un mare puzzle, o verigă dintr-un întreg lanț economic. Dacă business-ul tău eșuează, va afecta totodată și furnizorii și ceilalți stakeholders, prin urmare va influența negativ sistemul economic. Un sistem care ar putea fi optimizat. N-ar fi păcat?
Articolul a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2022, proba 7.