Două verișoare proaspăt devenite mămici m-au întrebat ce jucării să le cumpere celor mici (nepoțel și nepoțică). Fiind `cea mai mare` din cercul verișoarelor, mi-au cerut câteva sfaturi.
Documentarea începe dinainte să devii părinte
Ceea ce pot recomanda viitoarelor mămici este să înceapă procesul de informare și documentare cu privire la partea aceasta ludico-educativă încă de când sunt însărcinate, deopotrivă cu etapele de dezvoltare a copilului, despre care cu siguranță tinerele mămici citesc.
Dacă nu implică acțiune, nu e jucărie educativă
Părinții asociază copilăria cu tot felul de jocuri care mai de care mai sofisticate, colorate și zgomotoase, care să țină copiii ocupați. Ori tocmai aici e șpilul: cu cât copilul e mai inert și „hipnotizat” de o jucărie, fără ca aceasta să necesite vreo acțiune din partea lui (să tragă, să împingă, să insereze, să alinieze, etc.), cu atât aceasta este mai INUTILĂ și nu îi va dezvolta nicio abilitate, nici cognitivă nici motrică.
Este trist cum unii părinți aleg jucării pe baza criteriului opus: să distreze copilul, să îi pună simțurile pe pauză ca el să nu (mai) plângă, să stea acolo ”cuminte”.
Ce trebuie să știi înainte să comanzi la un magazin online de jucării
Piața din România este suprasaturată din acest punct de vedere, multe site-uri pun eticheta jucării educative sau jucării Montessori, când de fapt nu au nicio legătură cu pedagogia respectivă. Așadar, este firesc ca unii părinți să simtă confuzie sau să aleagă haotic dintr-un 𝘮𝘢𝘳𝘦 𝘮𝘢𝘨𝘯𝘶𝘮 super ofertant.
Iată câteva repere pe care mi-ar fi plăcut să le am înainte să devin mamă și să irosesc banii pe jucării în mod aleatoriu:
• siguranța este prioritară – a se verifica întotdeauna eticheta cu vârsta recomandată și instrucțiunile de siguranță
• nu există jucării de fetițe și de băieți, jucăriile sunt adecvate pentru toți copiii – din start evităm perpetuarea stereotipurilor de gen și creștem futuri adulți open-minded
• accentul să fie pe jucării de lemn – material natural, durabil, ușor de curățat, care nu elimină toxine
• în primele luni de viață axați-vă pe culori neutre, naturale (bej, crem, maro, alb, gri), oricum bebelușul nu distinge culorile
• nu e nevoie de jucării multe (o cameră plină de jucării înseamnă haos și supra-stimulare pentru copil), ci de câteva alese inteligent și oferite prin rotație
• jucăriile scumpe sunt o investiție pe termen lung, nu o cheltuială – pe lângă faptul că adesea rezistă până la al doilea copil, fiind din materiale de calitate, de regulă sunt jucării complexe care stimulează copilul pe mai multe nivele și dezvoltă abilități diferite în funcție de vârstă
• lasă copilul să se joace „neconvențional”, cum dorește el, chiar dacă nu așază/folosește piesele ‘ca la carte’ – mânuțele exploratoare și curioase pot transforma chiar și cele mai banale obiecte în jucării creative
• verifică întotdeauna site-ul de unde cumperi – să afișeze datele firmei în mod transparent, să aibă o bună prezență în online, recenzii pozitive, prezența pe eMag e un plus (acelea sunt firme verificate)
• dacă site-ul/firma respectivă oferă posibilitatea de achiziții în SEAP/SICAP, asta înseamnă că lucrează cu statul (licitații publice la școli, grădinițe, etc.), prin urmare e de încredere
• un alt mare plus este ca site-ul să aibă afișat și un număr de WhatsApp cu buton direct spre conversație, unde răspunde un reprezentant și oferă consultanță cu privire la jucării/stocuri, etc.
Ce site de jucării recomand și de ce
Am găsit jucării care încurajează copilul să se joace independent, promovând astfel autonomia și abilitățile de rezolvare a problemelor pe Toyful: jucării de rol (Playmobil), jocuri de construcție, jucării de exterior, chiar și rechizite și cărți, etc.
Range-ul de vârstă este amplu: de la jucării pentru bebeluși (jucării interactive, jucării dentiție, centre de activități, covoare de joacă) la cele pentru copii de 7-10 ani (jucării magnetice, jocuri de logică).
În plus, primiți pe mail un cod de 10% reducere la prima comandă după înscrierea la newsletter.
Site-ul permite achiziții SEAP/SICAP, pentru școli, grădinițe, afterschool, etc.
În concluzie, dacă sunteți în căutare de un ”marketplace” de jucării, cu o ofertă vastă și diversificată (astfel comandați într-un singur loc, pentru a nu plăti transport pe mai multe site-uri), vă recomand Toyful: jucării cu adevărat educative, atent selectate, de la branduri consacrate. Câteva nume sonore: PlayMobil, Little Tikes, Tender Leaf Toys, Magna Tiles, Djeco, Bruder, Clementoni, Craze, Headu.
Să fie de folos. 🙂