Majoritatea mamicilor stiu ce implica in linii mari diversificarea alimentatiei la bebelusi, desi parerile medicilor de familie si pediatri uneori contrasteaza.
Ca orice proaspata mamica, am fost coplesita de dubii si emotii in ceea ce priveste diversificarea. Aveam o multime de intrebari la care gaseam raspunsuri diferite si nu stiam care e calea cea mai buna. Pe Internet am gasit fel si fel de sfaturi si contrariul lor, iar medicul de familie in unele situatii avea pareri usor diferite fata de pediatru ( de ex. in privinta introducerii alimentelor cu potential alergen cum ar fi oul: intreg sau doar galbenusul pana la un an?).
Am optat aproape automat pentru diversificarea clasica si nu pentru BLW (autodiversificare). La urmatorul copil, insa, as aplica cu siguranta BLW deoarece debutul diversificarii cu mancare blenduita ne-a cam dat batai de cap (copilul nu accepta bucati sau alimente care nu erau gatite cu zeama).
Am decis sa urmez ghidul Ministerului Sanatatii in combinatie cu ceea ce imi dicta instinctul matern (cel mai important!). Astazi, stiu ca nu am dat gres, mai ales m-a ajutat faptul ca D a fost alaptat exclusiv pana la 6 luni (fara 5 zile) si dadea semne ca era pregatit pentru o noua etapa si anume aceea a diversificarii. Am fost norocosi si datorita faptului ca nu avem antecedente de alergii alimentare in familie si i-am sustinut dieta cu supliment de calciu gluconic si vitamina D3 (de fier nu avea nevoie, in urma hemoleucogramei), asa ca m-am simtit “libera” sa ii ofer o varietate de alimente de la bun inceput. Nu am optat numaidecat pentru regula de 3 zile sau alte restrictii deoarece am considerat ca al meu copil nu are nevoie de asa ceva. I-am dat borcanase cu omogeneizate numai cand efectiv nu reuseam sa ii pregatesc masa (din lipsa de timp), in orice caz foarte rar. Din nou, m-am bazat pe intuitie si nu au fost probleme.
Am avut inclusiv preocupari legate de cantitatea fiecarei mese, am aflat ca exista mamici care de fiecare data folosesc cantarul electronic pentru a determina cu precizie cat sa le administreze bebelusilor lor. Am decis sa nu cad in paranoia si sa fac recurs la simtul moderatiei in a prepara mesele lui D. Mi se pare o tortura sa stai sa cantaresti zilnic gramajul mesei lui bebe, atat timp cat acesta este clinic sanatos, are si el propriile lui toane, cu atat mai mult cu cat inca de la 6 luni incepand cu debutul diversificarii si inca pentru o perioada de cateva luni acesta traverseaza o etapa de explorare de noi gusturi, texturi si cromatici. Un bebelus va manca oricum DOAR atat cat va simti el nevoia si nu va urma fidel valorile vreunui grafic de crestere conform standardelor pediatrice. Sa nu uitam ca fiecare bebelus este diferit, are propriul sau ritm de crestere si evolutie si mi se pare nedrept sa le inducem la o varsta atat de frageda anumite bareme stricte.
Pentru linistea mea, pentru ca am fost la primul copil si pentru a monitoriza reactiile lui D la alimentele introduse dar si pentru a intelege posibile combinatii de evitat in cadrul aceleiasi zile (de ex. a avut dureri de burtica si reflux cand am combinat banana la micul dejun cu oul intreg la pranz, idem pentru banana si ficatel), am decis sa tin un jurnal scris al diversificarii, in care am notat zi de zi timp de 3 luni jumatate ce alimente i-am dat lui D. Bineinteles, dupa aceea am continuat sa introduc alimente noi respectand orientativ sfaturile MS, de ex. majoritatea citricelor si fructul de cactus le-am introdus de la 10 luni, iar pentru carnea de porc am asteptat varsta de un an. Am incercat sa ma aprovizionez mereu cu carne de animale crescute la curte, iar branza din lapte de vaca am preparat-o mereu in casa (din lapte de vaca direct de la producator, nu din comert); iaurturile si smantana in schimb le-am cumparat (aici recomand Artesana si Napolact Bio).
Asadar, impartasesc cu voi acest file/jurnal, sperand sa va fie de ajutor.
ATENTIE! Nu recomand neaparat si nu impun nimanui a urma lista mea, este pur si simplu o prezentare a experientei noastre de diversificare, nimic mai mult.
Succes, mamici si pitici! Si nu va stresati inutil!