Sincer, cui nu ii place levantica? Fie ca vorbim de intrebuintari in scopuri terapeutice, cosmetice sau culinare, lavanda a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri. La fel ca planta de aloe, este bine sa ai intotdeauna o planta de lavanda in casa, intrucat amelioreaza patologii superficiale precum migrene, muscaturi de insecte, afectiuni ale pielii, stres sau insomnii.
Se apropie Sarbatorile si am cautat din timp idei de cadouri pentru cei dragi, astfel am descoperit-o pe Micaela Jugravu care, atunci cand nu profeseaza (de meserie este auditor financiar si are o firma de servicii de reorganizare – fuziuni/divizari/lichidari de societati), pedaleaza de zor pe Bicicleta cu lavanda in cautarea celor mai oachese buchete de flori violet.
Dar sa nu credeti ca a inceput cu aceasta indeletnicire. Oh nu.
In ultimii 15 ani a cultivat la propriu si la figurat pasiunea pentru gradinarit, pentru pamant si toate roadele pe care acesta le poate darui. A început cu florile, a continuat cu o livada, apoi o vie, musai si o gradina de legume, negresit o sera și a încheiat cu o cultura de lavanda. Toate cele de mai sus au fost produse in conditii de agricultura organica. De 3 ani, Micaela detine și certificare în acest sens, de la Ecocert.
Sa ne intoarcem, insa, la activitatea cu levantica. Bicicleta cu lavanda este (inca) o activitate mica, familiala, dar curata si cu perspective mari. “Ce imi doresc este sa imprietenesc cat mai multi copii cu pamantul (fie prin programul Școala altfel, fie adusi de parinti sau bunici). Sa-i invat sa semene și sa ingrijeasca plante, sa le recunoasca si sa știe la ce se foloseste fiecare. De 2 ani organizam (gratuit) picnic in campul cu lavanda inflorit”, ne spune Micaela.
Cultiva exclusiv soiul Lavandula officinalis, adica soiul medicinal, respectiv comestibil.
Desi este soiul care da cea mai mica cantitate de flori (implicit de ulei esential), acesta este si cel mai apreciat.
BcL are doua locatii pentru cultivare, langa Bucuresti, una la Silistea Snagovului respectiv la Tancabesti.
De la hobby la business, “cea mai mare provocare a fost sa gandesc si sa testez tratamente fitosanitare Bio, originale, ca alternativa la cele chimice”, ne marturiseste Micaela, care a testat propriile produse in laboratorul de fitopatologie al Facultatii de Horticultura din cadrul USAMV Bucuresti (unde este studenta in anul IV), iar rezultatele au fost peste asteptari. “Chiar pot afirma ca pentru fuzarioza, botrytis, alternaria și fainare, am gasit calea Bio, 100 %”, ne confirma Micaela. Tratamentele la care sunt supusi daunatorii din gradina ei sunt exclusiv organice.
Ce puteti gasi la BcL? Iata cateva produse si preturi orientative.
– ulei esential (10 ml), 20 lei
– apa de lavanda (100 ml), 15 lei
– odorizant de masina (15 ml), 20 lei
– sare de baie cu lavanda (100 gr), 18 lei
– saculeti cu lavanda, 5 lei bucata
– dulceata de lavanda (100 gr), 22 lei
– dulceata de lavanda (30 gr), folosita si ca marturii de nunta, 10 lei
– sirop de lavanda (100 ml), 10 lei
– sirop de lavanda (200 ml), 18 lei
– ceai de lavanda, 10 lei punguta
Preturile se pot negocia in cazul unor cantitati mai mari (de exemplu pentru marturii de nunta).
Bicicleta cu lavanda poate onora si comenzi mai mari, gen corporate, pentru care poate emite factura.
BcL vine cu o surpriza in perioada 1 noiembrie 2019 – 31 ianuarie 2020: reducere de 5% la comenzi de minim 100 Ron si de 10% la cele de minim 200 Ron. Puteti plasa comenzile telefonic (la 0722 357 155 / 0731 113 233 ) sau prin mesageria Facebook a paginii, insa nu uitati sa specificati codul “Bicicletaculavanda – Bucuresti”.