Stim cu totii ca, pentru a ne feri de boli, este necesar sa avem o alimentatie sanatoasa si o activitate fizica moderata si constanta. Dar mantra aceasta pe care o auzim pretutindeni, alimentatie sanatoasa, in ce se traduce concret?
Fac un pas in spate sa va povestesc cum am inceput sa ma documentez mai indeaproape pe tema sanatatii digestive, deoarece astazi 29 Mai la nivel mondial se celebreaza Ziua Mondiala a Sanatatii Digestive (zi desemnata in 2004 de catre Organizatia Mondiala de Gastroenterologie).
In saptamana 32 de sarcina cu al doilea copil, am primit un diagnostic crunt: bebe dezvoltase un polihidramnios in abdomenul sau, ceea ce degenera din zi in zi in peritonita meconiala. La ecografia din saptamana 28, nimic din toate acestea nu avusesera loc, astfel incat insusi medicul ginecolog era surprins. In dupa-amiaza aceea, intr-o zi de luni de august, m-am prezentat fericita la ecograf impreuna cu sotul si primul copil care avea atunci 2 anisori jumatate; am vrut sa asiste si el la experienta minunata de a-si privi fratiorul la ecograf. La aflarea diagnosticului, insa, dispozitia noastra s-a schimbat la 180°. M-am internat a doua zi si au inceput investigatiile, dar medicii mi-au spus ca trebuia sa asteptam sa se nasca bebe ca sa intelegem mai exact care era problema, la ce nivel fusese afectat tractul digestiv al bebelusului, pe ce lungime, cum se putea interveni etc. Bebe Emi s-a nascut prematur (cu risc crescut de deces) cu atrezie ileala (practic intestinul subtire suferise o intrerupere in functionarea sa) si i s-a facut imediat dupa nastere operatia de ileostoma, de tranzit intestinal printr-o gaura in burtica la nivelul ileonului. Dupa 4 luni de stat cu “punguta” la burta, am reusit printr-o alta interventie chirurgicala sa revenim la normal, iar bebe a reluat tranzitul complet cu descarcare prin anus.
Evident, in tot acest timp m-am intrebat obsesiv: de ce? Cu ce am gresit, ce nu am facut bine in sarcina astfel incat aparatul digestiv al bebelusului meu sa fie astfel compromis? Medicii mi-au spus ca, in ultimii ani, cazurile de ileostoma si colostoma (la nivelul colonului) sunt tot mai frecvente (mai ales la adulti, din cauza cancerului), iar factorii principali sunt: radiatiile, expunerea excesiva la mijloacele tehnologice, stresul, o trauma/sperietura, un posibil accident vascular sau o alimentatie necorespunzatoare. Din cauza faptului ca intestinul subtire si gros al fatului se dezvolta incepand cu trimestrul 3 de sarcina, mai exact dupa saptamana 30, nimeni nu a putut sa imi spuna mai devreme ce se intampla in abdomenul lui bebe.
Analizand retrospectiv alimentatia din timpul sarcinii cu bebe 2, am ajuns la concluzia ca, intr-adevar, nu ma alimentasem la fel de bine precum o facusem in sarcina cu primul copil. Motivul principal era faptul ca sarcina nr. 2 fusese una foarte complicata, in care m-am simtit foarte rau fizic, iar in zilele in care reuseam sa stau in picioare incercam sa ma ocup de celalalt copil mai degraba decat de mine, iar eu mancam uneori cand si ce apucam, mai ales ca aveam mai mereu greturi.
Astfel, am inceput sa caut care sunt nutrientii principali care ajuta la ameliorarea problemelor de tract digestiv, iar acestia sunt: fibrele alimentare, despre importanta carora comunitatea stiintifica ne vorbeste inca din anul 1953 (multumita nutritionistului E. H. Hipsley). Se cunosc 2 tipuri de fibre alimentare: solubile (pectina si hemiceluloza) si insolubile (celuloza si lignina).
Fibrele alimentare sunt niste carbohidrati complecsi care se gasesc exclusiv in alimentele de origine vegetala si care nu sunt digerati in totalitate de catre aparatul digestiv uman, dar ajuta la absorbtia de minerale si fier in organism, precum si la circulatia apei catre intestine pentru un tranzit mai usor. Fibrele alimentare actioneaza ca o sugativa: absorb substantele chimice (unele nocive) care ajung in intestine si care ar putea cauza boli grave. Dat fiind ca fibrele nu contin calorii (creeaza satietate, desi nu ingrasa), ele sunt recomandate adesea de catre dietologi si nutritionisti in regimurile alimentare hipocalorice, intrucat reduc senzatia de foame. Alte beneficii ale fibrelor alimentare:
- Ajuta la reglarea tranzitului intestinal;
- Ajuta la retinerea intrarii glucozei in sange si regleaza glicemia, actiune fundamentala pentru diabetici;
- Ajuta la reducerea nivelului de colesterol;
- Ajuta la reducerea probabilitatii de formare a cancerului de colon;
- Ajuta la scaderea riscului aparitiei bolilor cardio-vasculare;
- Ajuta la intarirea sistemului imunitar, crescand eficienta limfocitelor in lupta contra bolilor;
Alimente cu un aport ridicat de fibre sunt: mazare, fasole boabe, linte, naut, morcovi, pastarnac, ridichi, varza, ovaz, orz, grau, mere, capsune, fructe de padure, salata verde, seminte de in, nuci (hidratate peste noapte, 8 ore in apa), smochine, prune.
Ritmul alert si lipsa timpului din societatea moderna ne impiedica deseori sa ne alimentam corespunzator. In plus, fructele si legumele din comert, din ce in ce mai tratate cu hormoni si pesticide, nu reusesc mereu sa ne asigure necesarul de nutrienti de care avem nevoie. Acesti factori asociati cu stres, sedentarism, inaintarea in varsta si consumul de alimente in graba, cauzeaza probleme de tranzit intestinal la majoritatea persoanelor: constipatie, balonare, dureri abdominale. Inclusiv in familia noastra ne confruntam cu asa ceva.
In aceasta primavara am descoperit OptiFibre de la Nestlé Health Science si de atunci nu ne lipseste din casa. OptiFibre contine 100% fibre solubile si se dizolva in alimente reci (apa, suc de fructe, lapte, iaurt) sau calde (ceai, supa, piure) si are efect prebiotic asupra florei intestinale. Practic, este vorba despre o pudra partial hidrolizata, fara gust si fara miros, care nu altereaza in niciun mod alimentul in care se dizolva. Efectele se vad dupa primele zile, putand fi administrat adultilor, chiar si femeilor insarcinate si celor care alapteaza, dar si copiilor peste 3 ani.
Deoarece am invatat pe propria piele cat de mult ne-a costat o dieta saraca in fibre, am decis ca vom consuma in mod constant OptiFibre, mai ales ca nu are efecte adverse si se poate administra pe termen lung. Preventia e mama sanatatii. Sanatate multa tuturor!
Super, cred ca toate ne confruntam cu problema asta. 🙌🏻
Cu siguranta, la un moment dat fiecare dintre noi intampina probleme de tranzit, mai mici sau mai mari. Important este sa le prevenim. 🙂
Foarte bine detaliat si pus la punct! Exact, majoritatea avem aceasta problema!
Multumesc frumos pentru feedback 🙂 Asa este, e ceva comun.