Până la varsta de 2 ani, Dorian nu a mancat dulciuri din comert, nici macar o acadea. Apoi treptat am inceput sa ii dau sa guste cate un covrig, cate un biscuite sau un produs de patiserie cumparat. Acum la 3 ani si 4 luni, are un Top 5 de mic-dejunuri preferate, cu oricare dintre ele nu dau gres si stiu sigur ca va manca. O sa le enumar in ordine descrescatoare si o sa va las si reteta la fiecare in parte.

5. GRANOLA

Eu sunt fan declarat granola. Insa Dorian  nu a acceptat din prima textura ei crocanta cu atatea bucatele. Acum o mananca, ii place si chiar cere ocazional sa ii fac. I-o combin cu iaurt sau lapte.

Se pun circa 250 gr de fulgi de ovaz intr-o tava cu hartie de copt la cuptorul preincalzit la 180°, intr-un strat uniform, amestecand din cand in cand timp de 10 minute. Se pun fulgii rumeniti intr-un vas/castron, apoi se adauga fructe uscate si seminte dupa plac (nuci, migdale, fulgi de porumb, seminte de chia, seminte de floarea soarelui), in final se amesteca cu 2-3 linguri de miere si 2 linguri de ulei (cocos, floarea-soarelui). Dupa ce s-a amalgamat compozitia, se intinde din nou pe tava si se lasa 3-4 minute la cuptor, apoi se stinge cuptorul si se mai lasa inca 5-7 minute la cuptorul stins. Dupa ce se raceste, se desprind felii crocante si se pastreaza intr-un borcan ermetic.

4. BUDINCA DE TAPIOCA cu CHEERIOS OVAZ

Las cateva perle de tapioca la inmuiat in apa o jumatate de ora, apoi le fierb in lapte pana cand devin transparente. Le combin cu fructe: afine, cirese, uneori putin zahar de cocos si cereale Cheerios Ovaz sau Cheerios Mar si Scortisoara râșnite și presărate deasupra. Se papa tot!

3. BRIOSE CU MERE si CHEERIOS OVAZ MAR SI SCORTISOARA

Pana pe la 2 ani jumatate, Dorian, din pacate, nu a vrut sa manance briose, cu greu gusta cate una. Dar apoi au devenit un mare hit, iar asta este minunat pentru ca sunt sanatoase (se fac la cuptor), rapide si se pot combina ingrediente diferite si la indemana din ceea ce avem mereu prin casa.

Va las mai jos rețeta, aveți nevoie de:
– 2 cesti cereale Cheerios Ovaz Mar si Scortisoara  
– 160 gr făină
– 100 gr zahăr brun (sau indulcitor natural cu 0 calorii GrecoStevia, bun pentru copii, diabetici, etc.)
– 1 linguriță scorțișoară măcinată
– 1 linguriță praf de copt
– 0.75 linguriță bicarbonat de sodiu
– 270 ml sos de mere (eu am dat 4 mere prin răzătoare)
– 80 ml lapte (am folosit băutură de migdale sau lapte vegetal)
– 2 linguri ulei vegetal (de cocos am folosit)
– 1 ou

Alaturi de inelusele cereale Cheerios de la Nestlé de obicei adaug și cateva bucati de miez de nucă și le râșnesc împreună, pana cand devin pulbere.
Se amesteca ingredientele intr-un bol mare, se adauga compoziția în 12 forme unse cu unt sau ulei, apoi la cuptorul preincalzit la 200° timp de circa 20 min.

2. BANANA BREAD             

Reteta clasica de banana bread contine: 3 banane, 3 ouă, jumatate de plic de praf de copt, puțin bicarbonat de sodiu, un plic de zahar vanilinat (sau zahar brun ori indulcitor natural GrecoStevia din extract de stevie cu 0 calorii), 150 gr faina (intre 120 si 180 grame faina in functie de textura aluatului, dar nu mai mult). Eu mai pun si cam 50 gr migdale si cateva nuci râșnite, cateodata merisoare, seminte, stafide. Unele persoane pun si miere, eu nu pun niciodata miere in banana bread deoarece mi se pare ca iese prea umeda. Nu imi iese foarte dulce, daca vrei sa fie dulce poți adăuga bucați de ciocolata/vanilie.

Pe deasupra presar fulgi de ovăz sau cereale Cheerios. Cea din imagine e compacta si umflata ca un mini-cozonac deoarece am folosit o tavă mică spre medie. Se da la cuptor timp de 25-30 minute pana la testul scobitorii.

1.PANCAKES PUFOASE

Fie ca le combin cu fructe ori ba, pancakes constituie micul dejun preferat al lui Dorian.
O sa va las reteta mea pentru Pancakes pufoase cu vișine. Pentru 8-10 clătite yummy folosesc:
– 1 ou mare
– 400/450 ml chefir (depinde de textura dorita)
– 8 linguri făină de orez
– 2 linguri in măcinat
– 3 linguri zahăr de cocos (sau indulcitor natural GrecoStevia din extract de stevie)
– 2 lingurițe rase bicarbonat de sodiu stins în oțet
– un praf de sare și vișine după plac

Făina de orez este o alternativa sanatoasă fara gluten, iar inul măcinat este foarte bun pentru detox. Acestea de mai jos sunt cele simple, fara in macinat.

************

Care este mic-dejunul preferat al copilașilor voștri? Astept sugestiile voastre in comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *