In ultimele saptamani, prin prisma pandemiei care ne-a fortat pe toti sa stam in casa si a vremii ploioase, am inteles un lucru si anume cat de important este sa alegi materiale didactice si jucarii cu adevarat conforme varstei copilului. Mai mult decat atat, sa nu presezi copilul sa ii placa anumite jocuri care tie ti se par frumoase si potrivite pentru el, ci sa il lasi pe el sa iti arate care sunt inclinatiile sale si sa te pliezi pe acestea, cumparandu-i jucarii pe acea zona. De exemplu, lui Dorian nici acum la 3 ani si 4 luni nu ii place sa coloreze/picteze, dar exceleaza in alte privinte (de la 2,9 ani stie tot alfabetul, iar de la 3 ani citeste litere mici si litere de tipar, stie numerele pana la 30 apoi le spune pe sarite si multe alte notiuni, cu toate ca nu merge inca la gradi).
Acum 2 ani i-am facut cunostinta pentru prima data lui Dorian cu o mapa de activitati din fetru: era o plansa de pescuit cu 9 pestisori cu magneti si undita cu varful magnet. Avea mai putin de 1 an jumatate si citisem ca mergea de la 1 an jumatate in sus, pentru exersarea motricitatii si a indemanarii, asa ca i-am oferit plansa cu cateva asteptari de la el, ce-i drept. Insa acesta nu a bagat-o in seama mai mult de 1 minut, desi era colorata si draguta. De altfel, Dorian nu a fost atras de jucarii de plus sau textile de la inceput (animalutul de nani inca de la nastere era un iepuras crosetat la mana prin tehnica amigurumi, dar nu a fost atasat de el, cum se intampla in alte cazuri), asa ca am pus lipsa sa de interes fata de mini-carticica din fetru pe seama dezinteresului si a varstei neadecvate (era prea devreme pentru el).
Acum circa 2 luni, cand nu mai stiam ce jocuri educative sa abordez cu D, m-am gandit sa ii repropun o carte senzoriala cu activitati din fetru. Asa ca am contactat-o pe Daniela alias Atelierul lui Dragos Handmade, iar aceasta a realizat carticica perfecta pentru D, cu toate activitatile pe care le-am cerut, iar coperta personalizata cu numele lui Dorian si un puzzle cu unul din personajele lui preferate, Winnie the Pooh. Asadar, am ales 8 activitati: gatit in oala cu fructe si legume, puzzle cu pisica si snuruit (indemanare), rutina zilnica (spalat, toaletat), camera copilului (imbracat, asezat haine in sifonier, somn), adunari si scaderi (numere de la 1 la 10), alfabetul, copacul cu anotimpuri si ceasul. D a fost incantat instant de activitati, nu exista zi in care sa nu se joace cu cartea (preferatele lui sunt numerele, alfabetul, gatitul si rutina baietelului).
Daniela este mamica unui baietel de 2 ani si 7 luni, cu studii de politologie si drept la baza si joburi in comert si in domeniul hotelier. Proiectul ei de suflet a început in urma cu un an, in timpul concediului de crestere a copilului, dorind sa il bucure pe baietelul sau cu ceva unic, personalizat in funcție de preferințele lui. La început i-a fost greu, nu știa nimic despre acest material; a debutat cu decorațiuni si prima carte din fetru. Pe parcurs a realizat ca ii plac foarte mult carticelele si s-a axat mai mult pe realizarea lor.
Cartile senzoriale (sau educative) realizate in Atelierul lui Dragos Handmade au un rol deosebit in dezvoltarea copiilor. Activitatile preferate ii ajuta sa isi dezvolte memoria, limbajul, asocierea logica, coordonarea mana-ochi si le captează atenția pentru multe ore. Practic, sunt carti care urmeaza pedagogia Montessori. Fiecare carte realizata este deosebita, diferita, spune o poveste aparte, povestea copilasului căruia i se adresează. Frumos colorate, pline de activitati, personalizate cu numele copilului, cartile senzoriale pot fi un sprijin pentru adulții care vor un cadou inedit pentru copilasii lor. Mai ales pe timp de vara, pentru deplasari lungi cu masina, vacante, calatorii etc. Copiii sigur nu se vor plictisi.
Cea mai mare provocare a Danielei a fost sa realizeze doua carti in trei zile, provocare pe care a dus-o la bun sfarsit deoarece face ceea ce face cu pasiune si daruire. Cartile sunt realizate manual, de la sabloane, decupaj, pana la lipit, iar daca adaugam provocarile vietii de mama, timpul devine foarte limitat.
Pe viitor, Daniela isi doreste sa achiziționeze o mașină de decupat care sa ii usureze munca, sa isi extinda gama de produse adaugând jucarii pentru copii realizate din materiale textile si sa lanseze site-ul web pana la sfârșitul anului. Sa ii tinem pumnii!
Preturile variază in functie de complexitatea cartii si numarul de activitati (gasiti modele pe pagina, dar puteti veni si cu propuneri, Daniela e deschisa la nou). Ca idee, pretul unei carti pornește de la 120 de Ron. Dar avem un super cadou pentru voi. Puteti beneficia de o reducere de 15% daca plasati comanda prin mesaj privat pe pagina de Facebook (sau Instagram) a Atelierului, specificand din partea Mamica fara panica (sau @romanianmomlifestyle pe Instagram). Reducerea este valabila in luna iulie.
Sa aveti o vara inspirata si plina de invatare prin joaca! 🙂