Nu toti ne nastem cu trac, cu abilitatea de a vorbi in public. Poate ca, in munca pe care o facem, nici nu avem nevoie sa vorbim in public, dar vorbim, conversam, ne relationam cu alte persoane zi de zi. Sau mergem la o petrecere ori trebuie sa sustinem un interviu de angajare (fie el chiar si pe Zoom). Toate aceste evenimente implica abilitatea de a sustine un discurs coerent, cu o anumita intonatie si gesticulatie. Iar aceste lucruri se invata. Cum? Cu ajutorul unui coach/trainer.
Am stat de vorba cu Andreea Tudor, trainer de public speaking, care va poate ajuta in a face fata cu brio in diferite situatii care implica interactiune cu mai multe persoane.
1. Care a fost parcursul dvs. și cum ați descoperit vocația de trainer de Public Speaking?
Salutare și bine te-am găsit.
Mulțumesc frumos pentru oportunitatea de a ne cunoaște. Mă bucur tare mult că am această ocazie.
Sunt om înainte de toate. Un om cu o mare „sete de cunoaștere”. Visam să ajung prezentator de știri, dar voiam sa îi pot ajuta și pe cei din jurul meu într-un fel. Mă tot întrebam cum pot să îmbin cele două dorințe și așa am ajuns să fiu trainer de public speaking. Cum? Am participat la muuulte activități, m-am descoperit pe mine prin diverse forme și am descoperit de fapt: ce îmi place să fac, ce iubesc să fac și cum îi pot ajuta pe ceilalți.
Am absolvit Facultatea de Sociologie și Comunicare, Masteratul Gestiunea Campaniilor de Imagine și aveam o dorință puternică de a conecta lumea. Era o nevoie pe care eu o simțeam și voiam să o pot rezolva. M-am tot întrebat cum pot face asta și am găsit ca metodă: cursurile de public speaking pe care acum le susțin, care au ca scop și conectarea participanților, nu doar informațiile oferite.
Am lucrat o perioadă în domeniul marketingului, am fost prezentator TV, iar acum lucrez în domeniul recrutării, pe IT și organizez traininguri și cursuri de public speaking, de mai bine de 4 ani.
2. Care sunt toate serviciile pe care le oferiți?
Sunt cursuri de public speaking atât în grupe, cât și individuale.
Cursuri de dicție
Cursuri de captare a atenției
Cursuri de limbaj nonverbal
Cursuri de gestionare a emoțiilor
Cursuri de încredere în sine și vorbitul în public
Cursuri de structurare a discursului
Cursuri de persuasiune
Toate cursurile conțin exerciții, multă practică și feedback.
3. Timeline: cum se desfășoară ziua unui trainer?
Este o zi cu mulți oameni și multă energie. Și iubesc asta.
Este partea de pregătire, partea de structurare (pe situații particulare), partea de curs efectiv, feedback în timpul și după curs (pentru că majoritatea cursanților primesc provocări de la o întâlnire la alta). Pe scurt: documentație, interacțiune, feedback, programări pentru zilele următoare.
4. Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat până acum, în meseria pe care o practicați? O anecdota, vreun caz mai deosebit?
La început au fost multe, dar și astăzi mai apar. Cele mai multe erau atunci când nu eram atât de „adaptabilă” pe nevoile celor cu care interacționam. Aveam informațiile, dar nu știam cum să le introduc și să le pot aplica pentru fiecare persoană în parte. Ușor-ușor am învățat asta și știu că orice discurs este despre public, nu despre mine, deci nevoile lor sunt prioritare în structurarea discursului meu.
5. În continuarea întrebării precedente, care sunt cele mai frumoase realizări de până acum?
Fiecare zâmbet, apreciere, mulțumire și obiectiv îndeplinit al cursanților sunt pentru mine o mare realizare. Pentru că astfel știucă fac lucrurile conform așteptărilor și valorilor mele.
6. Flash quiz: numiți 3 obiecte din ‘trusa’ dvs. de trainer de care nu vă puteți lipsi.
– agendă
– cursurile structurate
– calendar.
Și aș adauga și trei valori de care nu mă pot lipsi:
– respect
– empatie
– energie.
7. Ce cărți/podcasturi/materiale de dezvoltare personală pe nișa dvs. recomandați?
Orice informație/articol/carte ajută.
Îi recomand ca autori pe Dale Carnegie, Brian Tracy, Scott Berkun, Stephen Lucas, Carmine Gallo, Chris Anderson, Nancy Duarte, Mike Acker și orice simți tu că te atrage, acordă-i o șansă.
Dar mai presus de informație este practica. Exersează de oricâte ori ai ocazia. Chiar dacă înveți astăzi un lucru, pune-l în practică. Vezi dacă el funcționează pentru tine. Pentru că nu există „rețeta succesului” universală, suntem oameni diferiți, crescuți în medii diferite, cu nevoi diferite, cu idealuri diferite. Aplică. Exersează. Chiar dacă eșuezi, ia-o de la început, sigur dar și cu ajutor.
8. În opinia dvs., rețelele de socializare ajută sau inhibă abilitatea de a vorbi în public?
Depinde cum privim lucrurile. Consider că poate ajuta în mare măsura. Este un loc gratuit unde ne putem promova, unde ne putem face auziți, unde avem ocazia să ne depăsim limitele. Lucrurile făcute cu echilibru cu siguranță ajută. Și chiar îți recomand să găsești orice prilej de a interacționa cu ceilalți, astfel vei căpăta încredere și vei vedea că poți face lucrurile de care te temeai. Nu uita, „viața este 10 la sută ce ți se întâmplă și 90% este felul în care reacționezi la ceea ce ți se întâmplă”. Așadar, curaj.
Pentru orice situație ori întrebări/ghidare/nelămuriri, sunt aici să te ajut cu mare drag.