Am stat de vorbă cu Minimalistu, antreprenor și mentor de educație financiară pe înțelesul tuturor, cu empowerment în special pentru femei. Vă invit cu tărie să parcurgeți interviul mai jos.

1.  Care a fost parcursul tău și cum ai descoperit pasiunea pentru educație financiară?

Salut tuturor, mă numesc Vlad Caluș, am renunțat la facultate la 19 ani ca să lansez Planable alături de doi prieteni de-ai mei – o platformă dedicată echipelor și agențiilor de marketing pentru a colabora cu ușurință în tot ceea ce ține de conținutul de social media.

De la vârsta de 16 ani sunt implicat în proiecte de dezvoltare personală, organizații de tineret și de voluntariat, iar asta m-a propulsat într-o lume plină de descoperiri, prieteni și interese noi. Acolo, la un proiect îmi amintesc că întâmplător am dat de cartea lui Robert Kiyosaki “Tată bogat, tată sarac”, clasica sa lucrare. Am consumat-o în doar câteva zile, nu prea am înțeles multe pe atunci, cuvintele gen active și pasive, îmi erau necunoscute, dar astăzi știu că acolo am descoperit niște baze. 

Oricum, eram mereu frugalist și cheltuiam foarte puțin. Așa am rămas și acum, reușesc să economisesc 65% din venitul meu și de asta mă numesc Minimalistu – mă mulțumesc cu puținul pe care-l am acum. 

Iar între timp, am învățat să îmi administrez finanțele personale din mii de ore petrecute asimilând cunoștințe noi sub toate formele posibile: bloguri, podcasturi, articole, website-uri, cărți, cursuri și experți financiari. Așa am devenit investitor de bursă și curios de mișcarea FIRE, independență financiară și pensionare timpurie, despre care am realizat și un curs gratuit.

Totodată, sunt alumni Forbes 30 Sub 30 și Techstars London, unul din cele mai prestigioase acceleratoare de startup-uri din lume.

2.  Cu ce ”bagaj” de stereotipuri (sau convingeri) despre bani/prosperitate ai crescut? Care au fost mentorii tăi?

Așa cum obișnuiesc să zic, banii sunt mai tabu în societatea noastră decât sexul. Noi urâm banii, îi iubim, ne certăm și ne împrietenim datorită lor, iar la final de zi – ei sunt unul din principalele noastre subiecte de discuții. Adevărul este că, banii sunt doar un instrument, pe care cei care știu să-l mânuiască corect o să reușească să atingă independență financiară. Iar alții, care nu-i respectă, o să rămână mereu în datorii sau cu același venit an de an. 

Iar în urma acestora, am reușit să dezvoltăm o serie de stereotipuri pe care te invit să analizezi dacă te identifici în ele:

  1. Banii sunt ochiul dracului
  2. N-am bani
  3. Mai bine duci dorul banilor decât grija lor 
  4. Trebuie să ne mulțumim cu câți bani avem, că alții n-au deloc
  5. Banii nu cresc în copac
  6. Ca să ai mulți bani trebuie să-i numeri mult
  7. Nu-i bine să ai mulți bani 
  8. Banii transformă oamenii buni în monștri
  9. Banii n-au ochi să vadă 
  10.  Arată banii la lună ca să ai mai mulți.

Observă cheltuielile și obiceiurile tale de economisire. Întreabă-te, poți economisi banii? Îți rămân bani la final de lună? Ai bani puși deoparte pentru economii? Ai dat vina pe cineva când e vorba de economiiile tale? Ai zis vreodată că nu poți economisi ”…deoarece…”? Ți-ai pierdut toate economiile instant la un moment dat?

3. Ce servicii oferi, mai exact (consultanță 1 la 1, cursuri)?

Unul dintre obiectivele mele principale este să mă pensionez timpuriu la vârsta de 35 de ani, în 2031, ca să petrec mai mult timp alături de familia mea, să călătoresc și să ajut pe alții să devină independenți financiar. 

În fiecare zi discut cu tineri pasionați să devină independenți financiar și îi ajut prin intermediul conținutului gratuit de pe Instagram, sfaturi utile în conversații 1:1, cursuri de investiții și alte produse pentru dezvoltare financiară personală. 

4. Timeline: cum se desfășoară ziua ta?

De obicei, mă trezesc la ora 7 ca să ajung la Crossfit ROA, iar apoi după un mic dejun plin de proteină ajung la Planable, acolo unde sunt co-fondator și-mi petrec o bună parte a zilei și fac vânzări. Mă conectez cu clienții, utilizatorii și cei interesați să devină mai eficienți în social media prin intermediul Planable. Iar apoi, pe la 7 seara ajung acasă ca să fac conținut pe social media pentru Minimalistu, să mai citesc o carte sau să muncesc la alte proiecte personale. 

5. Sunt o femeie/mamă, nu am background de instruire financiară, dar vreau să fac economii pentru viitor, sunt dispusă să investesc constant 50 Euro pe lună: cu ce încep concret, care sunt cele mai profitabile investiții, cât timp trebuie să dedic?

Atunci când auzi cuvântul ”investiții” – la ce te gândești? 

Cred că, 90% din persoanele cu care vorbesc despre bani pentru prima dată se duc cu gândul la scenele alea din ”Wolf of the Wall Street”. Atunci când bărbații în costume urlă unul la altul pe telefon pentru că vor să cumpere un anumit ”stock”, un cuvânt așa mai sofisticat. 

Adevărul este că astăzi în 2021 avem cel mai simplu și rapid acces de a investi în orice instrumente financiare la un click distanță. Să clarificăm, astăzi efectiv poți investi în aceleași produse financiare ca și Warren Buffet, Elon Musk, Jeff Bezos sau Mark Zuckerberg. 

De fapt, poți chiar investi în companiile lor și poți face asta dintr-un sat din România de pe telefonul tău sau din Australia, Brazilia și Germania. 

Poți investi de oriunde în lume direct de pe telefonu tău. Astăzi poți investi într-o mulțime de instrumente financiare (produse, oportunități, zi-le cum vrei), precum acțiuni, titluri de stat, obligațiuni, ETFs, fonduri mutuale, crypto, imobiliare, afaceri, împrumuturi și tot așa mai departe. 

Soluția pentru 99.99% de oameni, simplă, pasivă și eficientă sunt ETFs, adică Exchange Traded Funds, practic niște coșuri de investiții care conțin zeci, sute, sau chiar câteva mii de companii în care putem astăzi să investim. Acestea sunt diversificate pe industrii, categorii, geografii, interese și obiective, iar la mine pe Instagram găsești multiple exemple concrete. 

6. În continuarea întrebării precedente: care sunt eventualele ”capcane”, la ce anume trebuie să fiu atentă?

Dacă vreodată cineva îți propune să câștigi bani rapid, fugi. De obicei, asta e o capcană și o metodă să-ți fure banii, niciodată nu da banii NIMĂNUI care ți-i solicită pe tot felul de “investiții” despre care prima dată aud, platformă no-name și numaidecât verifică autenticitatea acestui om sau companie. 

7. Ce cărți/podcasturi/aplicații/materiale de educație pentru independența financiară recomanzi?

Lucrul cel mai important este să înțelegem că nu trebuie să ne concentrăm pe ideea de a fi milionar, ci cum să adunăm mai întâi 1000 de euro, apoi 100.000. Iar dacă am reușit această performanță, înseamnă că putem ajunge și milionari. 

  1. „Tată bogat, tată sărac” de Robert T. Kiyosaki
  2. „Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clason
  3. „De neclintit” de Tony Robbins
  4. „The 4-Hour Workweek” de Tim Ferriss
  5. „Atomic Habits” de James Clear
  6. Money with Katie Podcast
  7. Andrei Jikh pe Youtube 

8. Cum ai defini relațiile dintre români și bani în 2022?

Proastă, că alte cuvinte nu prea găsesc. Banca Mondială în cadrul celei de a doua ediţii a European Money Week din 2018 a plasat România pe ultimul loc din 127 de țări la capitolul educație financiară.

Doar 21% (1 din 5 români) dintre români au o educație financiară și doar 15% economisesc și investesc pentru a avea bani la bătrânețe, studiu S&P. Doar 3,8% de respondenți din România au răspuns corect la 3 întrebări de bază despre ce sunt dobânda, inflația, și diversificarea riscului corect la toate întrebările. Astea sunt 3 statistici principale despre care vorbesc. 

Adevărul este că românii și-au crescut veniturile substanțial în ultimii 10 ani, împreună cu puterea de cumpărare. Iar acum e necesar să începem să-i investim eficient, în special femeile. Spre nefericire, atunci când vorbim de independență financiară, femeilor li se vorbește că ele trebuie să economisească și să facă bugete, iar bărbații trebuie să investească. Astea sunt niște tâmpenii care mențin inegalitatea dintre sexe. 

Avem nevoie de mai multe femei la bursă și abia aștept să le văd. 

9. La lumina evenimentelor din ultimele luni, odată cu creșterea inflației, ce pronostic al economiei românești ne poți oferi?

Din punctul meu de vedere, economia România nu prea va avea de suferit în următoarea perioadă, din punct de vedere alimentar și energetic suntem sustenabili și putem să ne întreținem de sine stătător, însă o altă problemă care ne așteaptă este inflația care vine în spirală cu creșterea dobânzii monetare și procentele care cresc la credite și împrumuturi. Următorii 2 ani vor fi dificili pentru cei cu dobândă variabilă și cei care vor urma să-și ia un împrumut. Ratele deja au crescut cu 30-40%, iar asta doar va continua în următorul an.

Acum, e mai mult ca niciodată important să ne creștem veniturile, economiile, să cheltuim mai puțin și să investim cât mai mult. 


Îți mulțumesc, Vlad, pentru timpul acordat și pentru informațiile prețioase pe care le-ai împărtășit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *