Vă spuneam pe Instagram că imediat după Ziua Copilului, pe 2 iunie am reușit să fac un lucru pe care mi-l doream de multă vreme. Acum circa jumătate de an (sau chiar mai mult) am aflat de 𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗚𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹 𝗖𝗢𝗡𝗧𝗨𝗟 𝗝𝗨𝗡𝗜𝗢𝗥 𝗖𝗘𝗡𝗧𝗘𝗡𝗔𝗥 (din 2019).
Cum funcționează? Fiecărui copil i se deschide (din oficiu, fără a fi necesară o cerere expresă din partea părinților) un cont de economisire la ANAF, sub formă de depozit.
În acest cont individual de economii, părinții sau orice altă persoană (care se prezintă la ghișeu cu o copie a certificatului de naștere al copilului) pot depune în orice moment sume de bani în lei, cu un cuantum de 𝗺𝗶𝗻𝗶𝗺 1200 𝗹𝗲𝗶 𝗽𝗲 𝗮𝗻, pentru ca statul să ofere o primă anuală de 600 lei până la împlinirea vârstei de 18 ani. Practic, depui 1200 lei pe an, iar când copilul împlinește 18 ani retragi echivalentul a 1800 lei pe an. Sumei pe care o depui peste cei 1200 lei i se calculează o ulterioară 𝗱𝗼𝗯𝗮̂𝗻𝗱𝗮̆ 𝗱𝗲 3% 𝗽𝗲 𝗮𝗻. Astfel, de ex. dacă depui 1500 lei pe an, vei primi o dobândă de 3% pe an în plus pentru cei 300 lei, pe lângă prima de 600 lei.
Partea și mai faină, spre deosebire de orice altă poliță sau cont de economii la companii private este că, dacă într-un an nu reușești să virezi bani în acel cont, nu e nicio problemă: doar pe acel an nu vei primi prima de stat și poți să reiei plata când vrei, 𝗳𝗮̆𝗿𝗮̆ 𝗽𝗲𝗻𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶 și fără să plătești din urmă. Fiecare an de cotizare e de sine stătător. Fain, nu?
Astfel, i-am „activat” contul lui Emi. Lui Dorian, în schimb, i-am deschis anul trecut o poliță de asigurare privată cu economisire. Din păcate, abia după aceea am aflat de acest program. Oricum, o să depunem și pentru el.
Mi se pare cel mai convenabil fond de economii, dintre toate programele bancare și de la companii private. Unde mai pui că, în perioada aceasta tulbure cu inflația către stele, e mare lucru să îți depui economiile la Trezorerie și să ajuți Statul cu lichiditate.
Voi știați de acest program CONTUL JUNIOR? Ce mijloace de economii folosiți pentru copiii voștri?