DE VORBĂ CU GABRIELA MAALOUF: ”SUNT UN OM AL ACȚIUNII, ORIENTAT CĂTRE REZOLVAREA PROBLEMELOR”

NLP (Programare neuro-lingvistica) inglobeaza tehnici de comunicare eficientă, prin cunoștințe din domeniul comunicării, programării, psihologiei și teoriei informaționale. Prin NLP Parenting, părinții pot înțelege comportamentul copilului și învăța modalități de relaționare cu acesta.

Totodată, copilul învață cum să comunice eficient și să își controleze emoțiile puternice. NLP Parenting se folosește inclusiv ca terapie în tratarea unor tulburări de comportament la copii.

Am stat de vorbă cu Gabriela Maalouf, psiholog, autor de cărți pentru copii și prim practician de NLP Parenting în România, despre parcursul dânsei și câteva recomandări utile. Mai multe puteți afla de pe site-ul ei și de pe pagina Facebook unde postează recurent din viața reală și de la evenimentele la care participă. Iată interviul.

  1. Care a fost parcursul tău (pe scurt) și cum ai descoperit vocația de psiholog și formator?

Tot timpul am fost o persoana de actiune, in toate meseriile pe care le-am avut, ca au fost cateva. Am inceput ca traducator de limba araba, am prins razboiul din Iraq pe meleaguri orientale si am facut parte din ceea ce se numeste presa de razboi. Probabil acolo mi-am gasit curajul de a vorbi cu oamenii, de a imi aduce sprijinul si suportul celor in nevoie. Am luat drumul jurnalismului si al realizarii de emisiuni tv pe teme culturale si de support social. Vazand ca ma descurc bine in ale comunicarii si transmiterii de informatii, scuzati modestia, am decis sa ofer si suport in domeniul psihologiei si uite asa de mai bine de 10 ani fac si meseria asta.

2. Care sunt toate serviciile pe care le oferi? Ce fel de persoane apelează la tine?

Ohoo…grea intrebare la cat de multe fac. In primul rand, fac consiliere scolara si discut cu parintii, copiii si profesorii scolii, ducand expertiza mea si catre alte scoli. Fac terapie la cabinet si acolo mi se poate adresa oricine, cu orice gen de situatii, fie ca vorbim de gestionarea vietii personale, a vietii de cuplu, a familiei, copiilor. De asemenea, sunt si trainer pentru companii in tot ceea ce tine de soft skills: echilibrarea vietii de familie cu cea profesionala, managementul conflictului, colaborarea in echipa, stiluri de invatare, parenting.

3. Timeline: cum se desfășoară ziua ta? 

Dimineata fac terapie, apoi merg la scoala pana in jur de ora 14. Dupa aceea, merg imi iau copiii de la scoala, ii duc acasa, mananc pranzul cu ei, petrecem timp impreuna si plec iar fie la training, fie la emisiune, depinde de zi. Seara ajung la ora lor de culcare la maxim 8:30 si de obicei pic lata si eu, dar recunosc ca ma straduiesc sa dau si timp de cuplu, ca sa nu fie doar o relatie de weekend…

4. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat până acum (în job)? 

Multe provocari, dar nu le pot defini acum pentru ca eu am un stil setat pe actiuni si de obicei nu ma las pana nu rezolv intr-un fel anume, asa ca trec repede peste si nu imi raman in minte. Probabil ca e vorba de momentele alea ale mele de nesiguranta in care nu stiu daca fac bine si ma ingrijorez putin mai mult decat e cazul. Le adresez si imi revin in timp util, cel putin pana acum.

5. Cum te vezi peste 10 ani?

Am multe obiective setate si ma straduiesc sa fac in fiecare zi pasii corespunzatori (tocmai ce mi-am amimtit ca am omis un pas important, noroc cu interviul). Imi doresc sa am propria mea scoala de psihoterapie, aici sau in alta tara, in functie de cum se organizeaza si celelalte obiective, care conduc cumva si spre alte meleaguri.

6. Flash quiz: numește 3 obiecte de care nu te poți lipsi, 3 conturi pe care le urmărești constant pe social media și 3 slăbiciuni. 

Momentan, nu ma pot lipsi de telefon, de masina si cam atat…

Nu urmaresc conturi, dar imi propun sa urmaresc conturi de psihologi si psihologie din alte tari.

Duc cateodata sensibilitatea la o extrema periculoasa, sunt gurmanda pana la punctul in care nu e prea bine si tind sa fiu cateodata prea permisiva.

7. Ce cărți/podcasturi/materiale de dezvoltare personală recomanzi?

Recomand cartile mele: Cum sa fii cool la scoala, Mati si Capitanul Incredere si Lia si Capitanul Bunatate. De asemenea, trei carti care mi-au schimbat mie perspectiva sunt: Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficienti, Creierul copilului tau si Valtoarea mintii.

8. Ești primul practician de NLP în parenting în România (și în Marea Britanie). Ce ne poți spune despre acest stil de parenting?

Este un stil de parenting personalizat, care nu urmareste strategii sau tehnici de tipul 1, 2,3, 4 si o sa ai un copil minunat. Eu nu cred in repararea copiilor, cred ca sunt minunati oricum si ca noi avem nevoie sa ii intelegem pe ei asa cum sunt ca tipologie de personalitate, ca abilitati privilegiate, apoi sa ne intelegem pe noi si impreuna sa determinam o anumita dinamica de familie potrivita pentru fiecare membru al familiei si pentru familie in general.

9. Poți da câteva exemple de cazuri în care NLP parenting a funcționat? Vreun caz aparte?

Mie imi place foarte mult Modelarea cu ajutorul personajelor de carte, film, desene animate. Copiii o adora si raspund bine la ea. De obicei, ei au un personaj preferat, care face lucruri pe care si ei le doresc dar nu stiu cum sa faca, cum ar fi sa fie mai increzatori, sa inteleaga dragostea parintilor lor, cand a mai aparut un frate si orice situatie dificila care apare in viata unui copil.

Uite un joc pe care l-am facut cu aceasta tehnica, cand a aparut al doilea copil la noi in familie:

– Ești sigură că nu îl iubești pe el mai mult?

Nu m-am grăbit să îi răspund, am luat-o ușor în brațe, am privit-o cu blândețe în ochi și am întrebat-o:

– Tu ce crezi? Tu ce simți?

– Eu simt că da… dar dacă nu e corect?

– Și cum crezi că ai putea să știi?

– Păi uite, am văzut eu la Tarzan că mama lui l-a pus să-i asculte inima!

Pornind de la această idee a ei cu ascultatul inimii, a ajuns la concluzia că atâta timp cât inima mea bate, eu o iubesc mereu la fel, chiar și atunci când sunt obosită, nervoasă sau când îi dau mai multă atenție fratelui ei. Am petrecut vreo jumătate de an și cu ascultatul inimii seară de seară (simpatic era că 90% din timp adormea pe pieptul meu). Am aflat ulterior că există chiar CD-uri cu sunetul inimii pentru a-i calma pe copii. Cu alte cuvinte, era și un somnifer eficient. Mai târziu, odată cu Frozen, mi-a confirmat că strategia ei a fost eficientă, spunându-mi:

– Ai văzut, mami, și ei zic că o inimă nu se schimbă așa ușor?

10. Cum vezi generația actuală de copii ca viitori adulți, în virtutea parenting-ului răspândit printre părinții de azi față de odinioară? 

Cred ca ar trebui sa stabilim ca parentingul din punct de vedere al psihologiei a fost mereu acelasi. Ce se intampla odinioara era o practica, un set de practici mai bine zis, transmis pe cale orala de om la om, nu de la specialist la om. Iar acum comparam o traditie cu o specialitate. Cartile de psihologie de acum sute de ani spun cam acelasi lucruri cu ce spune parentingul scris de psihologi, nu de specialisti formati peste noapte. Asadar, avem limite, reguli, toleranta zero la violenta si tot asa, de sute de ani. Din pacate, oamenii participa pe la conferinte, citesc carti si scot din context si ajung sa promoveze permisivitatea, lipsa regulilor si lasatul copiilor de capul lor. Consecintele sunt rezilienta redusa, fragilizare, ca urmare a hiperprotectiei si o explozie a cazurilor de depresie si anxietate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *