Cred că visul oricărei femei este să scape de grija ”cu ce mă îmbrac azi?”. Dulapul plin de haine, dar ”nu am cu ce să mă îmbrac”. Ai fost și tu acolo, nu?
Cumpărăm haine peste haine, pentru că ne plac, dar nu avem o strategie vestimentară în spate. Nu avem un set de reguli de bază după care să ne ghidăm, ori pentru că nu avem timp să ne documentăm, ori pur și simplu nu urmărim trend-urile. Totuși, câteva repere ne-ar scuti de bătăi de cap și am câștiga timp prețios înainte să ieșim din casă.
Recent am aflat despre conceptul de ”garderobă capsulă” și mi s-a părut revelator. De aceea, am decis ca de acum încolo să îl pun în aplicare de fiecare dată când voi dori să comand sau să cumpăr o piesă vestimentară nouă.
Ce înseamnă ”garderobă capsulă”?
Termenul ”capsule wardrobe” a fost folosit pentru prima oară în anii ’70 ai secolului trecut în Marea Britanie de către Susie Faux. Aceasta trebuie să conțină piese atemporale, versatile, care nu se demodează niciodată și care pot fi mixate pentru a obține ținute pentru orice sezon și orice ocazie. Este un omagiu adus minimalismului, dar și declutter-ului, dacă vrei: te ajută să ai dulapul mereu organizat.
Deviza este ”less is more”: cu câteva piese vestimentare (între 20 și 40) poți face zeci de combinații și mixări pentru a te îmbrăca tot anul.
Printre piesele vestimentare must have în garderoba capsulă a unei femei se numără:
- O pereche de blugi skinny
- Un palton cu centură detașabilă în talie
- O cămașă albă și una bleu deschis
- Un sacou negru cambrat pe talie și unul negru tip blazer
- O rochie neagră (mini black dress)
- O pereche de pantaloni cu dungă
- O fustă creion
- O fustă sirenă
- Câteva maiouri, tricouri, body-uri albe
- Un pulover din cașmir sau lână merinos
- O rochie maxi de plajă
- O pereche de pantofi stiletto
- O pereche de balerini
- O pereche de cizme lungi
- O pereche de pantofi sport
- O geantă tip shopper bag
- O poșetă tip clutch
- O eșarfă din mătase
- O pereche de ochelari de soare.
Cum îți construiești o garderobă de tip capsulă?
Mai întâi decide ce stil vestimentar te definește, apoi optează pentru culori neutre (alb, negru, gri, bej, bleu), nu în ultimul rând alege doar produse de calitate prestând atenție la cusături, croi (simplu), căptușeală, material. Imprimeurile să fie uni sau cel mult cu carouri sau dungi (btw, anul acesta se poartă mult dungile statement, adică foarte mari, în jocuri alternate vertical-orizontal, etc.).
Dacă simți că acest concept nu e pentru tine, relax. Nu e pentru toată lumea. Ideea e să ai o garderobă aerisită, cu câteva piese ”clasice” care să te facă să ieși ușor din casă. În plus, vei economisi muuult timp și bani (vei tria, nu vei mai cumpăra lucruri doar din capriciu) și vei avea un dressing ordonat.
Ce mi-am comandat de pe Bonprix?
Pentru că ziua mea e pe 20 martie, ca în fiecare an m-am ”auto-răsfățat” cu o comandă pe site-ul Bonprix, mai ales că era o campanie cum au ei des: 15% reducere și transport gratuit la comenzi peste 99 lei. Aplicând toate reducerile (și cele de produs și cele extra), toate cele 4 piese comandate au costat doar 306 lei, deci un super deal! Aleg de fiecare dată Bonprix, deoarece au modele de haine care nu se demodează în timp, de calitate, din materiale sustenabile.
Haideți să vă arăt de piese mi-am cumpărat care să completeze garderoba mea tip capsulă.
Demult îmi doream o fustă cu volănaș, tip sirenă, iar aceasta din imitație de piele moale, elasticizată în talie și cu bată super înaltă, este pur și simplu P E R F E C T Ă! Unde mai pui că e lavabilă la mașină?!
Cred că merge purtată în diferite contexte, de exemplu la birou combinată cu acest pulover tricotat cu guler rulat, din bumbac reciclat. Puloverul are model ripsat și cambrat pe corp, cum îmi place mie.
Ținuta este potrivită, în funcție de încălțăminte și poșetă, atât pentru birou cât și pentru o cină sau un aperitiv.
Apoi am comandat acești blugi mom negri cu stretch, croiţi strâns către capete, dintr-un material foarte calitativ (99% bumbac superior). Nu se poate să fii mamă și să nu ai măcar o pereche de blugi mom, vorba aceea. :)) Sunt foarte comozi, ușor elasticizați și merg de minune cu orice item: cămașă, bluză, tricou, body, chiar pulover.
Pentru că au fost câteva zile calde de primăvară, i-am asortat cu un sacou și acest body alb fără arcuri, din material fin (bumbac superior produs în Africa și 5% elastan), cu închidere între picioare. Eu ador body-urile, le port în fiecare anotimp, inclusiv iarna pe sub orice pulover.
4 haine – 4 outfit-uri posibile
Acestea sunt piesele mele demne de o garderobă capsulă. Aș putea purta fusta cu body-ul, iar blugii cu puloverul cambrat, așadar aș obține lejer 4 ținute cu 4 piese. Ideea e că atât culorile cât și modelele sunt clasice, le poți purta oriunde, oricând, deschizi dulapul și le pui pe tine, fără să mai pierzi ore în fața lui indecisă ce să porți.
Dacă v-a plăcut articolul sau îl considerați util, scrieți-mi în comentarii. Hugs!